Сутрешни новини: Кирил Петков не е канадски гражданин от 20 август; Румъния протестира срещу задължителната ваксинация Снимка: © Министерски съвет

Кирил Петков не е канадски гражданин от 20 август. Това гласи административният акт, получен по пощата от властите в Отава, съобщиха от „Продължаваме промяната“.

ГЕРБ сезира Конституционния съд с мотива, че Петков се е освободил от двойното си гражданство след 10 май – датата на издаване на указа на държавния глава за назначаване на служебното правителство. Представителите на Министерски съвет трябва да имат само българско гражданство.

Бившият министър на икономиката заявяваше, че отказът от канадско гражданство важи от датата на волеизявлението му – 21 април. Той ще подаде документацията в КС в указания срок – 9 октомври. Според различни източници – съдът трябва да вземе решение в края на настоящия месец.

Ако Петков е продължил да има канадско гражданство след 10 май, КС ще отмени указа на държавния глава. При този вариант обаче актовете му като служебен министър на икономиката няма да бъдат отменени.

"Много пъти го казах - на 21 април подадох всички документи, това е датата на моето волеизявление. Канадската държава почва административна процедура, която сигурно трае 4-8 месеца. Кога ще издаде бележката – това е тяхна работа. Аз вярвам, че съм направил всичко, което е било по силите ми, за да не бъда канадец след 21 април. Ще дам тази бележка в КС до края на седмицата и с това мисля да приключа. Тя удостоверява, че процесът на апликацията ми от 21 април е приключил на 20 август", заяви Петков пред bTV в неделя.

"Ще предам три документа – моята апликация с датата 21 април; пощата, с която изпратих документите – датата на изпращането е 21 април; и завършване на административния процес на Канада – 20 август", добави той.


Тази сутрин с плавателен съд трябва да започне източване на още част от горивото на кораба Vera SU, заседнал край Камен бряг. Изчаква се по-добро време, за да се възстанови пренасянето на карбамида от кораба с платформа, снабдена с кран, съобщи БНР.

Корабът край резервата „Яйлата“ потъва след 13 дни застой, съобщи вчера министърът на транспорта Христо Алексиев. Има готовност за спешна евакуация на екипажа, но преместването на кораба зависи от метеорологичните условия.

Според Борислав Сандов, съпредседател на партия „Зелено движение“, ситуацията с Vera SU е по-лоша от съобщеното от властите и товарът му – хиляди тонове азотна тор – може да доведе до екологична бомба.


Григор Димитров не успя да се класира за първи финал този сезон, след като загуби в три сета мача с норвежеца Каспър Рууд в Сан Диего. Българинът претърпя поражение с 4-6 6-4 4-6 на полуфиналите в турнира от категория ATP 250.

Двубоят беше на много високо ниво. В решителните моменти от третия сет световният №10 успя да наложи волята си и да достигне до петия си финал този сезон.

И в този мач, продължил близо 2 часа и половина, Григор показа, че здравословните му проблеми са в миналото и че се завръща към много силна форма.

Четете още в TennisKafe.com.


Новите случаи на Covid-19 в България са 1228, което представлява 10,6% от броя на направените тестове за денонощие.

26 души с коронавирус са починали, като 92,3% от тях не са били ваксинирани. Оздравели са още 359 души, а активните случаи са близо 46 хиляди.

В болници се лекуват 5217 пациенти с Covid, от които 465 се намират в интензивни отделения. Новопостъпилите в лечебни заведения са 133, като над 90% от тях не са ваксинирани. Имунизация нямат общо 85,1% от случаите за деня.

През изминалия ден са поставени само 2283 дози от ваксините. Общо 1 336 437 български граждани са напълно имунизирани (около 19% от населението).


Няколко хиляди души в Румъния излязоха на протести срещу задължителната ваксинация, която правителството планира да въведе за работещите в здравната система. Управляващите предвиждат проект, според който медицинският персонал или да се имунизира, или да се тества два пъти седмично за своя сметка.

Демонстрантите в събота скандираха „Свобода“ и „Спрете принудителната ваксинация“ пред сградата на правителството в Букурещ. В същия ден страната достигна нов дневен рекорд на новите Covid-случаи – над 12 хиляди, както и 184 починали от коронавирус за денонощие.

Само една трета от населението на Румъния е напълно имунизирано, което е вторият най-нисък процент в ЕС след България. Страната въведе 14-дневна карантина за пристигащи от България, които не представят Covid-сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR тест.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024