Сутрешни новини: Кои партии влизат в парламента при над 42% обработени протоколи от ЦИК Снимка: © Getty Images

Според данни на Централната избирателна комисия след 42,47% обработени протоколи от гласуването – в парламента влизат шест партии. Информацията е обновена последно в 7:30 ч. на 5 април и показва, че ВМРО засега не преминава 4-процентовата бариера, а „Има такъв народ“ изпреварва БСП като втора политическа сила.

Към момента първи са ГЕРБ с 24,15%, ИТН е с 19% подкрепа, следва БСП с 14,88%. „Демократична България“ изпреварва ДПС с 10,97% срещу 8,71% за Движението за права и свободи.

Резултатите от изборите на живо: 7 партии влизат в 45 Народно събрание

Последни границата минават от „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова и „Отровното трио“ с подкрепа от 5,08%. Засега ВМРО са с 3,58 на сто от гласовете, като според екзитполовете партията на Красимир Каракачанов е около границата от 4%.

Ясни са и първите резултати от чужбина. Партията на Трифонов печели с почти двойна преднина вота на българите зад граница, сочи резултатът на ЦИК при 86,8% от обработените протоколи. За "Има такъв народ" са гласували 29,8 %, втора е "Демократична България" с 16,8%, ДПС има 14,6%. ГЕРБ е с едва 8,7%, а БСП - 6,5%.

Гласовете от чужбина играят важна роля в определяне на 4-процентовата бариера и имат значение за два важни въпроса - колко партии влизат в парламента и с колко депутати ще разполагат.

Как се разпределят гласовете от чужбина и защо може да се окажат ключови


6 партии и коалиции влизат в следващия парламент, според 95% от извадката от екзитпол на "Галъп":

ГЕРБ-СДС - 25.2%
ИМА ТАКЪВ НАРОД - 17.5%
БСП - 15.2%
ДПС - 11%
ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ - 10.4%
ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН! - 4.9%
ВМРО - 4%
ВЪЗРАЖДАНЕ - 2.3%
ВОЛЯ И НФСБ - 2.1%
РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ - 1.4%
АТАКА - 0.5%
АБВ - 0.5%
ДРУГА - 5%


Голяма част от обработените протоколи в 23-а Районна избирателна комисия в София са с грешки, които трябва да бъдат поправени. Това ще удължи процеса на приемане на протоколите, който вече продължава над 12 часа. Същото важи и за 25-та РИК.

Секретарят на 23 РИК Полина Витанова сподели по-рано през нощта, че „нещата не се движат много бързо“. „Има доста сборни грешки, особено при преференциите, и в почти всеки протокол. Тези грешки трябва да се отстранят и след отстраняването им повторно да се въведат данните“, каза тя, цитирана от БНР. Тази сутрин добави: "Нашите очаквания се оправдаха. Приемането става бавно, трудно, числата са много, сборните грешки в протоколите - също. При разпределението на преференциите има доста грешки, като, разбира се, тези сборни грешки не довеждат до промяна на изборния резултат".

Членовете на мобилните секции прекараха над час пред "Арена Армеец" късно в неделните часове, преди да предадат протоколите от секциите. Изабела Александрова - председател на 86-та СИК в "Лозенец", каза: "Най-големият проблем беше, когато дойдохме до "Арена Армеец", за да си предадем бюлетините. Един час ни държат отвън, на студа, бусът- неотопляем. Гладни, уморени, и те не ни пускат, не знаем защо. Не били подготвени".

Обстановката пред зала "Арена Армеец" беше напрегната, след като по-рано през изминалата нощ полицейски кордон попречи на Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" да влезе в залата. Манолова твърдеше, че има подправени протоколи и настояваше да присъства на обработването им. Секретарят на 23 РИК Полина Витанова отговори, че това е „обида“ за членовете на комисията.


Стотици членове на секционни избирателни комисии (СИК) продължават да чакат да предадат протоколите си в Пловдив. Някои дори оставят чувалите с бюлетини и си тръгват.

През нощта член на СИК е припаднал и е бил откаран с линейка, съобщава bTV. Към 6:30 ч. - от 459 секции в Пловдив са минали едва 170.


В изборния ден (неделя) България регистрира 740 нови случая на Covid-19, което представлява 17,9% от направените тестове.

За второ поредно денонощие излекуваните са повече от инфектираните – 858, а починалите са 82. Това прави жертвите от началото на пандемията 13 589. Активните случаи паднаха под 69 хиляди.

В болниците обаче е отбелязан ръст на приетите пациенти с Covid – 10 649. От тях 747 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

Ваксинациите продължават с 1492 поставени дози, като над 503 хиляди души са били ваксинирани с поне една доза, а напълно имунизирани са 100 877 български граждани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024