Сутрешни новини: Над 5100 случая на Covid за денонощие; САЩ: България има проблеми с правата на човека Снимка: © Getty Images

В последния ден от локдауна България за първи път отчита над 5 хиляди нови случая на Covid-19 в рамките на денонощие. Инфекциите за последните 24 часа са 5176, което представлява над 25% от направените тестове.

Броят на починалите с доказан коронавирус също е висок – 155, с което жертвите от началото на пандемията достигнаха 13 068.

Оздравелите за последното денонощие са 3219, а активните случаи са близо до това да стигнат 70 хиляди. В болници се лекуват 9811 пациенти с Covid, а от тях 748 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

През изминалото денонощие са поставени 13 183 от ваксините срещу коронавирус, от които по над 5000 са на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca. Общо 458 731 души са получили поне една доза от препаратите, а напълно имунизирани са 93 081 от тях (около 1,33% от населението).

От утре властите разхлабват противоепидемичните мерки:

Официално: Заведенията, фитнесите и СПА-центровете отварят от 1 април, моловете остават затворени за месец


В България съществуват съществени проблеми, свързани с правата на човека, които включват насилствено отношение от страна на полицията и произволни арести, а предприетите действия на властите срещу нарушаването на човешките права са недостатъчни. Това е част от годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека по света, публикуван късно в понеделник българско време.

В частта за България се отбелязват още проблемите в борбата с корупцията и в съдебната система. В страната ни има „сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите; насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти; корпоративен и политически натиск върху медиите в комбинация с нарастваща и непрозрачна концентрация на медийна собственост, който е навредил сериозно на медийния плурализъм“.

Дадени са примери за наказателно преследване с цел потискане свободата на словото и действия срещу критици на правителството. Сред тях е нападението срещу журналиста Слави Ангелов, както и арестът на колегата му Димитър Кенаров по време на антиправителствените протести през 2020 г.

Споменават се и опити за контрол върху редакционните политики на обществено финансираните БНТ и БНР чрез „политизирано влияние върху тяхното ръководство“.

Държавният департамент на САЩ твърди, че като цяло у нас съдебната система прилага правото на справедлив и публичен процес срещу обвиняеми. Свободата на словото като цяло се спазва, не се ограничава достъпът до интернет, не се налага цензура на онлайн съдържание, спазва се и конституционно гарантираното право на мирно събиране и сдружение на гражданите. Не се наблюдават ограничения върху академичните свободи или културни прояви, пише в доклада.


Германският здравен министър Йенс Шпан и 16-те министри на здравеопазването от различните провинции решиха да спрат употребата на ваксината на AstraZeneca при хора под 60-годишна възраст. Това се случи на спешна среща, след като първо Берлин и Мюнхен предприеха тази мярка.

Хората под 60 години могат да получат доза от AZ/Oxford, но само „по преценка на лекарите и след индивидуален анализ на риска“, пише Deutsche Welle, цитирайки официалния документ на правителството.

Решението е взето заради необичайните случаи на кръвни съсиреци при млади хора, получили ваксината. Според Германския комитет по ваксините, подпомогнат в анализите от външни експерти, данните за тромбоемболичните странични ефекти са „редки“, но „много сериозни“.

До момента в Германия са установени 31 случая на тромбоза на синусите на твърдата мозъчна обвивка при хора, имунизирани с AstraZeneca, според данни на института "Паул Ерлих", цитирани от Spiegel. Тромбоцитопения е установена при 19 души. В 9 от тези случаи изходът е бил фатален. С изключение на двама пациенти (мъже на 36 и 57 г.) - всички засегнати от редкия страничен ефект са жени на възраст от 20 до 63 г. Тези инциденти са засечени на база на данните от общо поставени 2,7 милиона първи дози и 767 втори дози от AstraZeneca.


Испания затяга мерките срещу разпространението на Covid-19, като най-новото ограничение е задължителното носене на маски на открити места като плажове, басейни и паркове.

От туристическия бранш останаха недоволни и заявиха, че властите „ще превърнат плажовете в полеви болници“, предаде El Pais.

В момента няколко региона изискват хората да слагат маски, когато пристигат или си тръгват от плажовете, но не и когато се пекат на слънце. От днес тази мярка се променя, защото Испания отбеляза увеличение с над 10 пъти на заболелите от Covid в рамките на седмица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024