Сутрешни новини: Над 7100 пациенти с Covid в българските болници; Нидерландия спря временно AstraZeneca Снимка: © Getty Images

Приетите пациенти с Covid-19 в българските болници са се увеличили с над 150 за едно денонощие – днес вече са 7101. Така хоспитализациите приближават пика от 7224, отчетен точно преди Коледа. Увеличава се и броят на пациентите в интензивни отделения – 533.

Новите случаи на коронавирус са 679, което представлява 18% от направените 3759 теста. Починали са 51 души с доказан Covid, с което жертвите от началото на пандемията станаха 11 285.

Оздравели са 584 души, но активните носители на заразата продължават да са над 42 хиляди.

За изминалото денонощие са поставени 975 ваксини, като ниският брой се дължи на блокираните имунизации с AstraZeneca. Общо 338 879 български граждани са получили поне една доза от препарат срещу Covid, а напълно ваксинирани са 58 417 души.


От днес в някои области в страната влизат в сила нови противоепидемични ограничения. В Плевен учениците от 5. до 12. клас преминават изцяло към онлайн обучение до 26 март. Спират плановите операции и свиждания в болниците, забранени са масовите обществени и културни мероприятия. След протест на бранша отпадна забраната за работа на фитнесите.

В Перник учениците от прогимназиален и гимназиален етап на образование също преминават към дистанционно обучение. Със заповед на РЗИ от днес до 26 март се преустановяват плановият прием и плановите операции в лечебните заведения. От края на миналата седмица е задължително носенето на предпазни маски на открито при струпване на хора. Допълнителни противоепидемични мерки са разписани и за големите търговски вериги, за тържищата и пазарите, както и за заведенията за обществено хранене.

Учениците във Варна от 6-и до 12-и клас също преминават към онлайн обучение. Заради високата заболеваемост – детските градини в Свищов затварят врати.


Нидерландия е поредната държава, която спря употребата на препарата на AstraZeneca заради притеснения за тежки странични ефекти. Правителството съобщи, че ограничението ще важи поне до 29 март и е взето като предпазна мярка.

Здравният министър Уго де Йонге обяви, че дозите се „замразяват“ заради докладвани странични ефекти в Дания и Норвегия, които могат да са свързани с ваксината. Властите са поръчали 12 млн. дози от AZ/Oxford, като чакат близо 300 хиляди ваксини през следващите две седмици, а сега имунизационната им програма ще блокира.

България, Дания, Норвегия, Исландия, Ирландия, Италия, Румъния и още няколко държави спряха или отделна партида, или цялата ваксинация с AstraZeneca, докато текат разследвания за тромбоза и белодробна емболия сред пациенти (в България има смъртен случай на 57-годишна жена със съпътстващи заболявания). От AZ обявиха в неделя, че след изследвани над 17 млн. поставени дози не са открити повишени рискове от тромбемболия или тромбоза.


Християндемократите (ХДС) на Ангела Меркел претърпяха поражение на регионалните избори в две ключови германски провинции. Това беше първият голям политически тест за партията преди парламентарните избори през септември, а наследникът на канцлера – Армин Лашет, има за какво да се тревожи.

Според предварителните данни – ХДС печели едва 23,6% в Баден-Вюртемберг и 26,5 на сто в Райнланд-Пфалц. Ако резултатите се потвърдят, те ще бъдат най-лошите в историята за християндемократите в тези две провинции. В първата спадът в сравнение с 2016 г. е 4 пункта, а във втората – с 5,8.

В Баден-Вюртемберг първи са „Зелените“ с 31% подкрепа. Там победата за премиера на провинцията Винфрийд Кречман е очаквана, пише Deutsche Welle. 80% от населението е доволно от неговата работа, сочи едно от последните проучвания.

В Райнланд-Пфалц големият победител е Социалдемократическата партия (SPD) с 34,5% получени гласове, начело с регионалния премиер Малу Дрейер. Резултатите са проблем за ХДС, която е критикувана за реакцията си при овладяване на пандемията.


Как са поръчвани ваксините в България и наистина ли сме заложили само на един кон?

"Имаш право на България": Как българи в чужбина направиха невиждана кампания за изборите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024