Снимка: © Getty Images

Над 717 хиляди ученици в 2359 училища в цялата страна започват новата учебна година днес. Тя се очертава много различна от всички до момента, тъй като ще премине при строго спазване на противоепидемични мерки заради Covid-19. Близо 59 хиляди деца ще са в първи клас тази година. Очаква се около 250-300 ученици да изберат да се обучават дистанционно по различни причини, предадоха БНТ и bTV.

Тържества в двора на училищата днес ще има само за учениците в първи, пети и осми клас. Задължителните мерки са дезинфекцията на училищата, дистанцията, носенето на маски, миенето на ръцете, уведомяването на родителите дали в училището има болно дете. Що се отнася до маските – те са задължителни само в закритите общи помещения с изключение на класните стаи. Учителите, които преподават на повече от един клас, също трябва да носят маска или шлем.

"Образование" предлага 1000 лв. глоба за закъснелите да приберат болното си дете от училище

В коридорите на училището децата ще се движат така, че отделните потоци да нямат контакт помежду си, междучасията ще започват по различно време, за да не се струпват деца в общите помещения, някои училища подготвят класни стаи на открито. Ще се подготвят т.н. "изолатори" в училищата, където децата със симптоми за около час ще изчакват родителите си – мярка, предизвикала протести сред родители.

"Майки срещу маските" или кой стои зад маските

Заради настояването на родители за промени в Закона за училищното образование беше решено ученик да има правото да се обучава в електронна среда вкъщи повече от 30 дни. Тези деца ще учат чрез виртуална класна стая, като ще се изградят училища - центрове на дистанционно обучение. Там ще се създадат временни класове.

Новите случаи на Covid-19 в България са 143, а направените PCR тестове – 3163. Това означава, че 4,5% от взетите проби са положителни. Най-много заразени през последното денонощие има в Бургас – 24, следван от Кърджали с 19, Стара Загора с 15, Благоевград и София с по 12.

Излекували са се 163 души, което прави общият брой на оздравелите 12 930. Активните случаи намаляха малко до 4402, а общият брой на положителните проби от началото на пандемията е 18 061.

През изминалите 24 часа са починали 9 души с коронавирусна инфекция, което прави броя на жертвите у нас 729. 730 пациенти с Covid-19 остават да се лекуват в болници, а 49 от тях са настанени в интензивни отделения и клиники.

Депутатите от Камарата на общините на британския парламент гласуваха на второ четене подкрепа за спорния законопроект за вътрешния пазар на Обединеното кралство, съобщиха BBC и The Guardian. Той определя начина, по който търговията в страната ще работи извън единния пазар и митническия съюз на ЕС. Вотът завърши с 340 гласа "за" срещу 263 "против".

По време на продължителен дебат премиерът Борис Джонсън настоя, че законодателството, което би поставило Обединеното кралство в нарушение на международното право, е необходимата правна защита на отношенията между Великобритания и Северна Ирландия. Той се надява, че тази „застрахователна полица“ никога няма да бъде използвана, ако бъде постигнато споразумение с Брюксел.

Гласуването на законопроекта предизвика критики от няколко политици от различни партии, включително консерватори и зелени. Сега предстоят още 4 дни за дебати, в които депутатите могат да предлагат поправки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин