Сутрешни новини: Над 717 хил. ученици започват новата година; 143 нови случаи на Covid у нас Снимка: © Getty Images

Над 717 хиляди ученици в 2359 училища в цялата страна започват новата учебна година днес. Тя се очертава много различна от всички до момента, тъй като ще премине при строго спазване на противоепидемични мерки заради Covid-19. Близо 59 хиляди деца ще са в първи клас тази година. Очаква се около 250-300 ученици да изберат да се обучават дистанционно по различни причини, предадоха БНТ и bTV.

Тържества в двора на училищата днес ще има само за учениците в първи, пети и осми клас. Задължителните мерки са дезинфекцията на училищата, дистанцията, носенето на маски, миенето на ръцете, уведомяването на родителите дали в училището има болно дете. Що се отнася до маските – те са задължителни само в закритите общи помещения с изключение на класните стаи. Учителите, които преподават на повече от един клас, също трябва да носят маска или шлем.

"Образование" предлага 1000 лв. глоба за закъснелите да приберат болното си дете от училище

В коридорите на училището децата ще се движат така, че отделните потоци да нямат контакт помежду си, междучасията ще започват по различно време, за да не се струпват деца в общите помещения, някои училища подготвят класни стаи на открито. Ще се подготвят т.н. "изолатори" в училищата, където децата със симптоми за около час ще изчакват родителите си – мярка, предизвикала протести сред родители.

"Майки срещу маските" или кой стои зад маските

Заради настояването на родители за промени в Закона за училищното образование беше решено ученик да има правото да се обучава в електронна среда вкъщи повече от 30 дни. Тези деца ще учат чрез виртуална класна стая, като ще се изградят училища - центрове на дистанционно обучение. Там ще се създадат временни класове.

Новите случаи на Covid-19 в България са 143, а направените PCR тестове – 3163. Това означава, че 4,5% от взетите проби са положителни. Най-много заразени през последното денонощие има в Бургас – 24, следван от Кърджали с 19, Стара Загора с 15, Благоевград и София с по 12.

Излекували са се 163 души, което прави общият брой на оздравелите 12 930. Активните случаи намаляха малко до 4402, а общият брой на положителните проби от началото на пандемията е 18 061.

През изминалите 24 часа са починали 9 души с коронавирусна инфекция, което прави броя на жертвите у нас 729. 730 пациенти с Covid-19 остават да се лекуват в болници, а 49 от тях са настанени в интензивни отделения и клиники.

Депутатите от Камарата на общините на британския парламент гласуваха на второ четене подкрепа за спорния законопроект за вътрешния пазар на Обединеното кралство, съобщиха BBC и The Guardian. Той определя начина, по който търговията в страната ще работи извън единния пазар и митническия съюз на ЕС. Вотът завърши с 340 гласа "за" срещу 263 "против".

По време на продължителен дебат премиерът Борис Джонсън настоя, че законодателството, което би поставило Обединеното кралство в нарушение на международното право, е необходимата правна защита на отношенията между Великобритания и Северна Ирландия. Той се надява, че тази „застрахователна полица“ никога няма да бъде използвана, ако бъде постигнато споразумение с Брюксел.

Гласуването на законопроекта предизвика критики от няколко политици от различни партии, включително консерватори и зелени. Сега предстоят още 4 дни за дебати, в които депутатите могат да предлагат поправки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023