"Образование" предлага 1000 лв. глоба за закъснелите да приберат болното си дете от училище

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ предлага да се въведе финансова санкция от 1000 лева за родител, който закъснее да прибере от училище дете, проявяващо симптоми на Covid-19.

Тя да се прилага в случай, че майката или бащата не дойдат до 1 час след като ученикът е поставен в така наречения изолатор, обявиха от синдиката в поздрава си към родители, учители и ученици за началото на новата учебна година.

„Синдикатът смята, че има много спорни въпроси преди старта на учебната година. Най-спорният момент е становището на министерство на здравеопазването „ученик с един или повече от следните симптоми – повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария се изолира незабавно в предназначеното за такъв случай помещение (изолатор), докато не се прибере у дома".

"Отделянето на такъв ученик според експерти ще носи тежки психически последици, но по-важно е, че министерство на здравеопазването пак е забравило да вмени задължение на родителите при цитираните симптоми да не пускат детето си на училище. Ако тази мярка с отделянето в изолирано помещение остане, то тогава трябва да съществува задължение към родителя до час да дойде в училище за своето дете, а в противен случай да има финансова санкция от 1000 лева“, пишат от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

В крайна сметка "изолатор" не е точната дума за тези вътрешни помещения, както неведнъж посочи образователният министър Красимир Вълчев. Ръководството на столичното 119-то СУ "Акад. Михаил Арнаудов" например обяви, че ученик, който е със симптоми на коронавируса, ще изчаква идването на родител в лекарския кабинет и там ще бъде наблюдаван от квалифицирано лице, което ще осъществи връзка с родителя.

"Майки срещу маските" или кой стои зад маските

От „Образование“ към КТ „Подкрепа“ приветстват приетото правило, че по изключение ученик може да се възползва от обучение в електронна среда. Но препоръчват при възможност това да не се случва, тъй като децата така или иначе използват електронните си устройства „за забавление 5 и повече часа на ден“.

„Синдикат „Образование“ не подкрепя хипотезата, която дава право на родителите да избират обучение в електронна среда без здравословен проблем на ученика. Тази възможност, решена от депутатите и направена при натиск от някои родителски организации, е във вреда на ученика, който се лишава от доказано по-добрата редовна форма по лични и субективни съображения на своите родители“, пише в изявлението.

От „Образование“ към КТ „Подкрепа“ призовават регионалните образователни структури и МОН да не оказват „традиционния натиск“ към училищните екипи по въпроса за задължителното носене на маски в коридорите и общите помещения. Те призовават да не се формира „нов модел на учителя зад маска или шлем, скрит зад прозрачен параван“. Казват, че препоръките към учителя трябва да се вземат под внимание от самия него.

У нас вече има редица родители, които се обявиха срещу носенето на маски от страна на децата им в училище. Те дори ще излязат на протест в София. Милко Божанков и Лилия Божкова, представени като организатори на демонстрациите, смятат, че маските вредят "емоционално и психически на децата". Двамата са членове на БРОД (Българският Род Обединен за Децата) и организатори на протестите срещу Закона за социалните услуги.

Техните аргументи са оборени в препоръките на Европейския център за контрол на заболяванията, където пише, че носенето на маски е един от начините за овладяване на разпространението на заразата.

„Чувствителен е въпросът и с ползването на дезинфектанти за ръце. Средствата в училищните бюджети са ограничени и без допълнителни целеви средства няма да може да се изпълнява тази препоръка, а и прекомерното ползване на тези продукти води до увреждане на кожата и кожни заболявания. Затова трябва да се разчита на миенето на ръцете със сапун и топла вода“, казват от синдикат „Образование“.

Според тях е добра новина, че от МОН ще осигурят средства за дигитални устройства на учениците, но средствата „приоритетно“ трябва да бъдат насочени към учителите, които „нямат лаптоп и достъп до интернет“. „По наши проучвания около 60% от учителите в България нямат служебно дигитално устройство”, пишат от синдиката.

„Синдикатът категорично не приема да се източват бюджетите на училищата при избор на обучение в електронна среда без здравословни причини от родителите. Сега МОН предлага училището, в което е записан ученикът, да превежда 75 на сто от средствата по стандарта за ученик на училището, провеждащо обучението в електронна среда. При прилагане на тази рестриктивна финансова мярка ще се наложат уволнения на учители“, пишат от синдиката.

Пред Министерството на образованието днес ще се проведе протестът на родители под наслов „НЕ на маските и изолаторите в училище!“. Те настояват мерките против разпространението на Covid-19 в учебните заведения да бъдат препоръчителни, а не задължителни. Демонстрация ще има и пред сградата на Столична община в 17:30 ч., съобщава БНР. За четвърти път тази година ще протестират родители на деца, които не са приети в ясли и детски градини в София.


Прочетете още:

Наказания и компромиси: Кой ще отговаря за носенето на маски в училище?

Мангъров vs. МОН: Мерките в училищата са безсмислени


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024