Сутрешни новини: Нощни заведения се оплакват от "полицейски терор"; Партията на Путин печели парламентарните избори Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 458, което представлява 9,6% от броя на направените тестове за едно денонощие.

Починалите с доказан коронавирус са 43, с което жертвите на пандемията у нас надвишиха 20 хиляди. Оздравели са още 1069 души, а активните случаи са 38 734.

В болници се лекуват 4750 пациенти с Covid-19, а от тях 391 се нуждаят от интензивни грижи.

През изминалото денонощие са поставени 1697 дози от ваксините. Общо 1 276 139 български граждани са напълно имунизирани (около 18,2% от населението).


Собственици на заведения в Благоевград се оплакаха от „полицейски произвол“ и „терор“, въпреки че са работели след 23 ч., което е в нарушение на заповедта на здравния министър.

От Българската асоциация на заведенията и от Сдружението на заведенията в България твърдят, че в събота вечер собственици и клиенти били тормозени при акция на полицията и НАП. Показват и видео, на което се вижда как полицаите доближават мъж, вдигат го от земята и го отвеждат. От полицията уточняват, че са задържали един мъж за неподчинение и обидно отношение към органите на реда.

След проверката служителите на реда са направили акция и в най-новата дискотека в града, предава bTV. Собственикът твърди, че 30 полицаи нахлули и уплашили 80 клиенти. Били съставени актове на всички посетители и на управителя.

Нощните заведения нямат право да работят, но от бранша обясняват работата си като „гражданско неподчинение“ срещу „неефективните и дискриминационни мерки в борбата с Covid-19“. Двете сдружения поискаха дисциплинарно уволнение на директора на полицейското управление в Благоевград и наказания на полицаи.


„Единна Русия“ на Владимир Путин печели убедително парламентарните избори с 47,19% подкрепа при малко над 60 на сто обработени протоколи. Според данните на Избирателната комисия, цитирани от ТАСС, Комунистическата партия е втора с 20,88%, а Либерал-демократичната партия печели 7,89%.

Точно за представители на тези две партии опозиционният лидер Алексей Навални, който е в затвора, и съдружниците му от ФБК настояха да се гласува, за да може формацията на Путин да бъде победена. Следват „Справедлива Русия – за истината“ със 7,54% и „Нов народ“ с 5,77%.

Изборите се проведоха в рамките на три дни – 17-19 септември – като руснаците трябваше да изберат 450 народни представители. 225 от тях се избират по пропорционалния принцип, а другата половина – по мажоритарния.

Руските избори поставиха Google, Apple и Telegram в политически капан

Голяма част от опозицията не бе допусната до изборите, включително организацията на Навални, която беше определена за „екстремистка“. По време на изборните дни имаше много сигнали за насилствен и фалшифициран вот, но Избирателната комисия ги отхвърли.


От днес в Англия започва изпращането на покани за поставяне на трета ваксина на около 1,5 милиона души. Това е част от програмата на британското правителство да подобри имунната система на хората от първа линия и на най-уязвимите британци.

Министърът на здравепозването Саджид Джавид заяви, че бустер дозите са важен начин да се контролира коронавирусът преди настъпването на зимата. Трета доза ще бъде предлагана на деветте приоритетни групи, които включват здравните и социалните работници, живеещите и работещите в старчески домове и всички над 50 години. По-млади хора също могат да се възползват – само ако са клинично уязвими или попадат в рискова група.

Трета доза ще се поставя само на хората, които са получили втора преди най-малко 6 месеца.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024