Сутрешни новини: Нов обрат на Григор Димитров го прати на полуфинал в Индиън Уелс; Начало на предизборната кампания Снимка: © Getty Images

Този петък е официалният старт на предизборната кампания за президент и парламент за вота 2 в 1 на 14 ноември. Краят ѝ е на 12 ноември.

Регистрацията на кандидатите за президент приключи във вторник, след което ЦИК определи номерата в бюлетините чрез жребий. Общо 23 са кандидат-президентските двойки, подали документи за изборите. 27 партии и коалиции са регистрирани за парламентарния вот.


Григор Димитров постигна нов обрат и за първи път се класира на полуфинал в престижния турнир Мастърс 1000 в Индиън Уелс. Най-добрият български тенисист изоставаше от световния №12 Хуберт Хуркач, но накрая си тръгна като победител след 3-6 6-4 7-6(2) срещу поляка.

Това беше победа №100 за Димитров в турнирите от сериите Мастърс. За седми път той ще играе на полуфинал в тях, както и за първи път от 2019 г. насам.

Ден по-рано световният №28 отстрани в Индиън Уелс шампиона от US Open и световен №2 Даниил Медведев. Записа още победи над ракета №1 на САЩ Рейли Опелка и над Даниел Алтмайер. В битка за място на финала го чака британецът Камерън Нори.

Четете още в TennisKafe.com.


Високото ниво на новите случаи на Covid-19 в България се запазва за пореден ден. Днес те са 3183, което представлява 17% от броя на направените тестове.

Починали са 98 души с доказан коронавирус, като 94% от тях не са били ваксинирани. Оздравели са 1486 души, а активните случаи са над 57 хиляди.

В болници са постъпили още 721 пациенти с Covid, от които 90% са без имунизация. Общо в лечебните заведения в страната се намират 5867 пациенти с коронавирусна инфекция, а от тях 493 са в интензивни отделения.

Поставените дози от ваксините за едно денонощие са 8064.

Очаква се днес здравният министър Стойчо Кацаров да обяви дали ще има нови мерки на национално ниво и какви ще бъдат те.


Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде представен пред Европейската комисия, след като вчера беше приет от служебното правителство.Според вицепремиера по европейските средства Атанас Пеканов се очаква България да получи близо 13 милиарда лева от Европейския съюз за следкризисно възстановяване.

Сред основните приоритети в плана е енергетиката, където са предвидени 878 милиона лева за ВЕИ и фотоволтаици, 140 милиона за соларни инсталации, един милиард и 800 хиляди за енергийна ефективност на сградите. Заложена е и реформа за спасяване на работата на заетите във въглищните централи, които ще затворят или през 2038, или през 2040 г.

България и Нидерландия са единствените страни членки на ЕС, които не са внесли плановете си. Заради забавянето не е ясно дали ще получим авансово плащане от 11-13% от общия пакет до края на годината.


В Ловешко е задържан и обвинен медик, за когото има подозрения, че е издавал фалшиви сертификати за Covid-19 срещу пари, съобщи Нова ТВ. Става въпрос за завеждащия филиала на Спешна помощ в Ябланица.

Фелдшерът Николай Георгиев е бил задържан за 24 часа, иззети са компютърни конфигурации и документи.

Прокуратурата работи по подозрения, че медикът е издавал стотици сертификати за ваксинация, които били с невярна информация. Разполагал е с много ваксини и се смята, че ги е изхвърлял, нанасял номерата им върху сертификатите, след което продавал документите. Фелдшерът е отстранен от работа.


Шестима души загинаха, а най-малко 32 бяха ранени след стрелба в ливанската столица Бейрут.

Тя е избухнала по време на протест на шиитските групировки „Хизбула“ и „Амал“ срещу съдията, разследващ голямата експлозия на пристанището в Бейрут от 2020. Тя отне живота на 219 души. „Хизбула“ и съюзниците ѝ обвиняват съдията в пристрастност, но роднините на жертвите го подкрепят.

Шиитите твърдят, че християни снайперисти от групата „Ливански сили“ са открили стрелбата, а фракцията отхвърли обвиненията. Арестувани са 9 души. Обявен е ден на траур.


Бившият американски президент Бил Клинтън е бил приет в болница в Калифорния, но не заради инфекция от коронавирус, обяви говорителят му. 75-годишният мъж е постъпил в Медицинския център „Ървин“ във вторник и се намира в „добро настроение“.

Не е ясна причината за хоспитализацията. Клинтън има история на сърдечно-съдово заболяване. От болницата обявиха, че се лекува с антибиотици от два дни насам и те му действат добре.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024