Сутрешни новини: Новите случаи на Covid-19 са над 1000; САЩ евакуира посолството си в Кабул Снимка: © Getty Images

1047 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България за изминалото денонощие.

За първи път от 10 май насам новозаразените със SARS-Cov2 са повече от хиляда души на ден. Положителните проби са 4,56% от всички направени тестове.

В болница вече се намират 1404 души, от които 124 са в интензивни отделения. 11 пациенти с Covid-19 са починали през последния ден. Поставените дози от ваксини са 10 481, а хората със завършен имунизационен цикъл са 1 069 658.


Служебният премиер Стефан Янев обяви, че ще поиска разследване на кадрите на полицейско насилие по време на антиправителствените протести през юли 2020 г., които бяха показани в петък в Народното събрание.

"Работата на правоохранителните органи е да осигуряват реда, а не да се саморазправят с протестиращи или други хора, които нарушават обществения ред", казва Янев пред журналисти по повод записите, които показват как униформени пребиват и хвърлят няколко души зад колоните на Министерски съвет в един от първите дни на протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев.

НС показа брутални кадри на насилие над протестиращи, крити от НСО цяла година


Голям пожар унищожи шест къщи и няколко стопански постройки във велинградското село Кръстава. Огънят е избухнал в петък около 21 ч., а гасенето му е било затруднено поради липсата на вода в селото.

Няма данни за пострадали хора, но са нанесени сериозни материални щети. В акцията по потушаването на пожара са се включили доброволци от целия район на Велинград, включително от офроуд клубовете.

Три екипа на "Пожарна безопасност" са пристигнали на място, но според кмета на Кръстава Салих Узунов - изпращането им се е забавило, а тел. 112 първоначално не е приемал повиквания. Пожарът е овладян малко след полунощ.


Американски военнослужещи пристигнаха в столицата на Афганистан Кабул, за да помогнат в мисията по евакуиране на персонала на посолството на САЩ и на други цивилни граждани. Изпращането на военните става ден след като талибаните успяха да превземат Кандахар, Херат, и др. градове.

Reuters цитира информация на служител от Пентагона, според когото Кабул може да бъде атакуван от талибаните в близките дни.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш предупреди, че ситуацията в Афганистан излиза от контрол и призова всички страни, свързани с мирния процес в страната, да гарантират защитата на цивилното население. Гутереш казва, че сега е моментът да бъде спряна офанзивата на талибаните и да се избегне избухването на дълга гражданска война.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024