Сутрешни новини: Новите случаи на Covid са 1911; САЩ не послуша съюзниците и изтегля военните от Кабул до 31 август Снимка: © Getty Images

Случаите на Covid-19 на дневна база продължават да се покачват, като в сряда системата на МЗ отчита 1911 нови инфекции. Това представлява 7,95% от всички направени тестове.

33 души с диагноза коронавирус са починали, 450 са оздравели, а активните случаи се покачват до 23 814.

В болници се лекуват 2873 пациенти с Covid, а от тях 248 се намират в интензивни отделения.

Поставени са още 13 739 дози от ваксините, а общо 1 128 101 български граждани са напълно имунизирани (около 16,1% от населението).

Ангел Кунчев: Починалите ваксинирани през изминалата седмица са под 2% от жертвите на Covid


Преди заседанието на Народното събрание в сряда се събира Председателският съвет на партиите, който ще изяснява спорните въпроси за следващите избори и ще установи колко време ще е нужно за подготовка на вота.

На съвета ще присъства и председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Ще се дискутира датата на президентските избори, както и евентуален вариант на избори 2 в 1.

Актуализацията на бюджета и процедурните правила за избор на управител на БНБ влизат в пленарната зала. Депутатите ще гласуват бюджетите на Здравната каса и държавното обществено осигуряване.


„Лудогорец“ беше на крачка от класиране в груповата фаза на Шампионската лига, но отпадна след двете плейофни срещи с шведския „Малмьо“.

10-кратният шампион на България надделя в реванша с 2:1, но в общия резултат „небесносините“ водят заради успеха си с 2:0 у дома седмица по-рано. Така те се класираха за групите, а „орлите“ от Разград ще играят във втория по сила евротурнир Лига Европа.

Капитанът Антон Недялков се разписа в десетата минута, но Велко Бирманчевич изравни. До края Пиерос Сотириу върна аванса на „Лудогорец“, но той се оказа недостатъчен.


Националният отбор на България по волейбол записа трета победа с 3:0 гейма на Европейското първенство за жени и запази шансовете си за първото място в предварителната група. Отборът на Иван Петков надигра Чехия в зала „Колодрума“ в Пловдив.

Преди два дни българките загубиха от Германия с 2:3, а следващият им мач е срещу Полша – днес от 20:30 ч.

До момента тимът на България спечели още две срещи – срещу Гърция и Испания, отново с по 3:0.


Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди плана си да изтегли американските военни от Афганистан до 31 август. Той взе решението въпреки настояването на ЕС летището в Кабул да остане отворено, докато е необходимо.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви след срещата на лидерите на Г-7, че Брюксел е поискал от Вашингтон да подсигури безопасността на летището и след август, за да може да бъдат евакуирани максимално много хора. В момента зоната се контролира от американците, като Великобритания, Германия и Испания твърдят, че няма да успеят да евакуират гражданите си до 31 август.

Талибаните вече заявиха, че няма да допуснат удължаване на предвидения краен срок. Вчера лидерът им се е срещнал тайно с директора на ЦРУ Уилям Бърнс.

„Колкото по-бързо приключим, толкова по-добре“, каза Байдън за изтеглянето на американците. Най-малко 70 700 души са били евакуирани от Кабул, който бе завладян от талибаните преди около 10 дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024