Сутрешни новини: Почти 11 000 ваксинирани у нас в неделя; Boeing спира 120 самолета след инцидента в Денвър Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 227 и представляват 8,13% от всички направени тестове през изминалото денонощие.

Починалите с доказан коронавирус са 15 души, с което жертвите от началото на пандемията станаха 9854. Излекуваните отново са по-малко от инфектираните – 114, а активни носители на вируса са 26 560 души. В болници се лекуват 3880 пациенти с Covid, а 321 от тях се намират в интензивни отделения.

През изминалото денонощие са направени 10 998 ваксинации (над 10 000 от тях с AstraZeneca). Това се дължи на „зелените коридори“ и началото на масовата имунизация почти в цялата страна. В София има най-много поставени ваксини - 3278. Доза от препарата срещу Covid у нас са получили 119 354 български граждани, а 26 973 от тях вече са с поставени две дози.


От понеделник (22 февруари) и личните лекари се включват във ваксинирането на пациентите си. Очаква се в процеса да се включат 4300 общопрактикуващи лекари в страната, а достатъчно препарати има, смятат здравните власти.

През последния месец личните лекари трябваше да съберат данни от пациентите си. „Няма никаква разлика между нормалните ваксини, които правят по календар, и тези, които са във връзка с кампанията“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БНР. „Същата документация в същата информационна система, а тя вече автоматично прехвърля данните към Covid-системата и разплащането става в края на месеца за всеки, който е изпълнил съответния брой имунизации“.

Междувременно здравният министър разпореди с писмо до 28-те РЗИ-та в страната да създадат необходимата организация за масовото ваксиниране. Той поиска отваряне на „зелени коридори“ за всички граждани да има целодневно през почивните дни и в следобедните часове на работната седмица. Ако е необходимо, здравните инспекции трябва да осигурят денонощни пунктове и центрове в областните градове.


Британският премиер Борис Джонсън ще представи в понеделник нов план, с който „внимателно да измъкне“ страната от локдауна. Това обяви правителството в официално съобщение. Очаква се министър-председателят да потвърди отварянето на всички училища в страната от 8 март.

Великобритания е една от най-засегнатите от пандемията държави, като вече е отчела над 120 хиляди смъртни случая. Страната обаче е и една от първите по брой ваксинации – вече повече от 17 милиона души са получили поне една доза от препарата срещу Covid-19.


Boeing разпореди спирането на полети за над 120 самолета от серията 777 по целия свят след инцидента в Денвър от събота. Тогава самолет на United Airlines, летящ за Хаваи, претърпя огромни проблеми с един от двигателите и над предградие до летището полетяха отломки от машината.

Нямаше пострадали нито сред всички 241 души на борда, нито на земята, но от Boeing казаха, че самолети със същите двигатели трябва да бъдат вкарани в хангарите.

От United Airlines обявиха, че временно спират полетите на 24 машини от серията Boeing 777. Японският авиационен регулатор последва примера ѝ и спря общо 32 машини на Japan Airlines и All Nippon Airways. Очаква се скоро това да направи и Южна Корея.


Препоръка към имунизираните с AstraZeneca: Не пийте алкохол и не спортувайте 24 часа след дозата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024