Дълга опашка пред ВМА - ваксинират по десет души едновременно Снимка: © Булевард България

Дълга опашка от желаещи да се ваксинират срещу Covid-19 се събра пред входа на Военномедицинската академия в София тази неделя.

Работното време на имунизационния център започва в 9 ч., но хората се струпаха още преди това, а към 10 ч. опашката от десетки чакащи се изви по целия булевард, както може да видите на кадрите, заснети от „Булевард България“. Сред желаещите да се ваксинират има много възрастни, но и млади хора, които не попадат в първите четири приоритетни групи от Националния план.

Кабинетът приема едновременно по 10 пациенти. Имунизацията се прави с препарата на AstraZeneca, като количествата на Pfizer/BioNTech и Moderna към момента са изчерпани, съобщиха от болницата. Ваксинационният център работи до 17 ч. в неделя и до 20 ч. в делничните дни.

В събота също имаше много желаещи да си поставят доза от ваксината във ВМА и в имунизирането се включи директорът и председател на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Около 45 минути по-късно дългата опашка вече я нямаше, като бяха останали само няколко души пред входа на ВМА. Възможно е обаче през деня отново да се натрупат много чакащи, защото постоянно пристигат нови желаещи.

Александровска болница също се включи в кампанията по масова имунизация на населението, която включва не само хора от четирите приоритетни групи, а всички желаещи. Около 11:00 ч. днес опашката там бе по-малка в сравнение с ВМА. Ваксинациите се извършват във фургона пред лечебното заведение, а здравният министър Костадин Ангелов каза, че от понеделник там отварят още 4 центъра.

От този уикенд „зелени коридори“ за ваксинация отвориха още няколко големи столични болници – Първа, Втора и Пета градска, „Св. Иван Рилски“ и „Софиямед“. Почти в цялата страна се извършва масова имунизация.

Пред болница "Св. Иван Рилски" на опашка към 11 ч. чакат приблизително 20 души. Там имунизациите се провеждат в двуетажен фургон. От днес пунктът там работи денонощно, обяви директорът д-р Антон Петков.

Опашка има и пред "Пирогов", където са отворени пет ваксинационни центъра. "Зелените коридори" там могат да останат и през седмицата, ако има достатъчен брой ваксини, каза директорът проф. Асен Балтов в интервю за bTV. Точно това съобщи и здравният министър на брифинг пред Александровска болница.

"Обмисляме възможността от утре, в следобедните часове, да продължават "зелените коридори". Където опашките не свършват до края на работния ден, има възможност за отваряне на денонощни ваксинационни кабинети в големите български градове", каза Ангелов.

"На тези, които не са се ваксинирали, казвам: Българи, решението е във вашите ръце. Повярвайте на науката и на лекарите", добави той и допълни, че избор на определен вид ваксина ще има, когато страната ни се снабди с повече препарати. "От 3 март сме създали възможност за електронна регистратура – в нея ще се избират места за ваксинация в един от всеки 318 ваксинационни кабинета в цялата страна, там могат хората да посочат и предпочитана ваксина. "Има мнения, че ваксината на Оксфорд (AstraZeneca) дава по-слаби резултати - категорично това не е така".


Къде можем да се ваксинираме срещу Covid-19 в събота и неделя?

Зелените коридори може да останат и през седмицата, ако има достатъчно ваксини


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024