Снимка: © Getty Images

Ако има достатъчен брой ваксини, „зелените коридори“ в ще важат и през седмицата, а не само в почивните дни. Решение по въпроса ще бъде взето в понеделник, каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. От думите му се разбра, че това ще важи за столичната болница, но и евентуално за останалите лечебни заведения.

Това каза и здравният министър Костадин Ангелов: "Обмисляме възможността от утре, в следобедните часове, да продължават "зелените коридори". Където опашките не свършват до края на работния ден, има възможност за отваряне на денонощни ваксинационни кабинети в големите български градове".

От петък "Пирогов" отвори пет пункта за имунизация – не само за хора от приоритетните четири фази, а за всички желаещи. Ваксинациите продължават на 21 февруари, а масовото имунизиране започна почти в цялата страна.

„Виждаме, че желанието е огромно. Хората са чакали дълго време, чакали са първа, втора и трета фаза да приключат. Вижда се, че има ефект – първата фаза беше много важна, защото сега тези наши колеги (б.а. - медиците) правят ваксинацията и не могат да заразят някого или да пренесат заразата“, каза проф. Балтов в интервю за bTV. „В „Пирогов“ с колегите достигнахме над 70% колективен имунитет, което доведе до рязко намаляването на новите случаи сред персонала“.

Къде можем да се ваксинираме срещу Covid-19 в събота и неделя?

През последните два дни пред „Пирогов“ се натрупаха опашки за ваксинация с препарата на AstraZeneca. Според директора обаче това не е хаос, а напротив – хората са добили повече увереност в безопасността и ефикасността на препаратите срещу Covid-19.

„Миналата седмица Специализираните научни съвети дадоха своите препоръки дали да бъдат ваксинирани хората с определени заболявания. Видя се, че няма нищо притеснително. Знаем при кои специалности трябва предварително да се прегледат пациентите – онкология, алергология, АГ“, обясни той.

Балтов обяви, че когато пациент си направи първата доза в един от петте центъра на болницата, може да отиде там и за втората, а може да го стори и при личния лекар.

„От началото на март, когато влезе в сила електронната система за записване, може да решат дали да дойдат тук за втора доза, или при личния си лекар. Хората, които нямат достъп до компютър, не могат да се регистрират и имат желание да го направят при нас, няма да бъдат върнати. Тези „зелени коридори“ ще продължат да действат, защото имаме много здравно неосигурени пациенти и хора, които също искат да бъдат ваксинирани“, каза той.

По думите му – ваксинацията при един човек отнема около 5 минути, но има „стройна организация“. Някои пациенти носят епикризи и според Балтов е добре те да опишат всички придружаващи заболявания или алергични реакции пред специалистите от „Пирогов“.

„Трябва колегите да преценят дали на този пациент да му се постави доза. Правим личен преглед, измерване на кръвно, на температура, разпит дали той има алергични реакции и хронични заболявания. Това прави между 5 и 10 минути, после се преминава към ваксинация, а след имунизация се чака между 15 и 30 минути“, каза Балтов.

Той даде съвет след поставяне на доза от ваксината на AstraZeneca/Oxford, пациентите да не употребяват твърд алкохол в рамките на 24 часа. Посъветва ги и да избягват физически упражнения, защото така може да се засили отока и зачервяването. Нормална реакция е те да повишат температура в първите 24 часа, защото така организмът реагира на аденовируса, който е в основата на препарата на AZ. „Той е напълно безвреден“, каза директорът на „Пирогов“.

Нови данни: Ваксината на AstraZeneca е най-ефективна при интервал от 12 седмици между двете дози

„При иРНК ваксините – Pfizer/BioNTech и Moderna - се смята, че някои пациенти получават минимални алергични реакции вследствие на липидната обвивка на иРНК. Това са специфики, които хората трябва да знаят“, каза той.

Според него – не е задължително хората да си правят тест за антитела преди ваксинация. Тъй като ваксината не е тествана при бременни жени, той им даде съвет да говорят със специалист по акушерство и гинекология. В следващите две седмици експертите ще получат още клинични данни по този въпрос и ще имат по-ясни инструкции. „Виждаме, че повечето хора с желание за инвитро се ваксинират поне 1 месец преди процедурата“, отбеляза Балтов.

По думите му – личните лекари са готови за масовата имунизация. Някои от тях получиха дози и от понеделник ще започнат да ваксинират. „Следващата седмица ще получим още около 100 хиляди ваксини и ще ги разпространим до най-малките точки в страната“, каза Балтов.

Според две големи проучвания, направени през 2021 г. – около 50% от българите не желаят да се имунизират срещу коронавирус, като голяма част от тях са млади.

Искат ли българите да се ваксинират? Сценарии за оптимисти и песимисти

Директорът на „Пирогов“ каза, че критиките срещу здравните власти за липсата на добра информационна кампания са свързани с препоръките на Агенцията по лекарствата да не се говори за дадена ваксина, преди да е одобрена от европейския регулатор ЕМА.

„Няма как предварително да агитираме за нещо, което не е разрешено. Факт е, че от ден на ден хората стават все по-информирани. Антиваксърските идеи и това, което виждаме в мрежите, отстъпват на желанието за ваксиниране“, каза той.

Според Балтов – ако темпът на нарастване на новите случаи на Covid продължи по този начин, той няма да създаде натиск върху болниците у нас и ще е напълно „контролируем“ от страна на медицинските специалисти.

„Когато нарастват плавно случаите, имаме възможност да помогнем на всички, които имат нужда от лечение. Сега има плавно повишаване, това не е натиск“, каза той.

През изминалото денонощие са ваксинирани 4088 български граждани, като поне една доза от препарата срещу Covid са получили 108 356 души. От тях на 26 923 им е била поставена и втора ваксина. По думите на Балтов – ако това продължи със същите темпове, няма да има проблеми за отварянето на ресторантите от 1 март.

„Естествено – не трябва да не се отпускаме. Независимо че сме ваксинирани или преболедували вируса, да носим лични предпазни средства, да спазваме дезинфекция и дистанция. Така пазим не само себе си, но и околните“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев