Снимка: © Getty Images

Ако има достатъчен брой ваксини, „зелените коридори“ в ще важат и през седмицата, а не само в почивните дни. Решение по въпроса ще бъде взето в понеделник, каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. От думите му се разбра, че това ще важи за столичната болница, но и евентуално за останалите лечебни заведения.

Това каза и здравният министър Костадин Ангелов: "Обмисляме възможността от утре, в следобедните часове, да продължават "зелените коридори". Където опашките не свършват до края на работния ден, има възможност за отваряне на денонощни ваксинационни кабинети в големите български градове".

От петък "Пирогов" отвори пет пункта за имунизация – не само за хора от приоритетните четири фази, а за всички желаещи. Ваксинациите продължават на 21 февруари, а масовото имунизиране започна почти в цялата страна.

„Виждаме, че желанието е огромно. Хората са чакали дълго време, чакали са първа, втора и трета фаза да приключат. Вижда се, че има ефект – първата фаза беше много важна, защото сега тези наши колеги (б.а. - медиците) правят ваксинацията и не могат да заразят някого или да пренесат заразата“, каза проф. Балтов в интервю за bTV. „В „Пирогов“ с колегите достигнахме над 70% колективен имунитет, което доведе до рязко намаляването на новите случаи сред персонала“.

Къде можем да се ваксинираме срещу Covid-19 в събота и неделя?

През последните два дни пред „Пирогов“ се натрупаха опашки за ваксинация с препарата на AstraZeneca. Според директора обаче това не е хаос, а напротив – хората са добили повече увереност в безопасността и ефикасността на препаратите срещу Covid-19.

„Миналата седмица Специализираните научни съвети дадоха своите препоръки дали да бъдат ваксинирани хората с определени заболявания. Видя се, че няма нищо притеснително. Знаем при кои специалности трябва предварително да се прегледат пациентите – онкология, алергология, АГ“, обясни той.

Балтов обяви, че когато пациент си направи първата доза в един от петте центъра на болницата, може да отиде там и за втората, а може да го стори и при личния лекар.

„От началото на март, когато влезе в сила електронната система за записване, може да решат дали да дойдат тук за втора доза, или при личния си лекар. Хората, които нямат достъп до компютър, не могат да се регистрират и имат желание да го направят при нас, няма да бъдат върнати. Тези „зелени коридори“ ще продължат да действат, защото имаме много здравно неосигурени пациенти и хора, които също искат да бъдат ваксинирани“, каза той.

По думите му – ваксинацията при един човек отнема около 5 минути, но има „стройна организация“. Някои пациенти носят епикризи и според Балтов е добре те да опишат всички придружаващи заболявания или алергични реакции пред специалистите от „Пирогов“.

„Трябва колегите да преценят дали на този пациент да му се постави доза. Правим личен преглед, измерване на кръвно, на температура, разпит дали той има алергични реакции и хронични заболявания. Това прави между 5 и 10 минути, после се преминава към ваксинация, а след имунизация се чака между 15 и 30 минути“, каза Балтов.

Той даде съвет след поставяне на доза от ваксината на AstraZeneca/Oxford, пациентите да не употребяват твърд алкохол в рамките на 24 часа. Посъветва ги и да избягват физически упражнения, защото така може да се засили отока и зачервяването. Нормална реакция е те да повишат температура в първите 24 часа, защото така организмът реагира на аденовируса, който е в основата на препарата на AZ. „Той е напълно безвреден“, каза директорът на „Пирогов“.

Нови данни: Ваксината на AstraZeneca е най-ефективна при интервал от 12 седмици между двете дози

„При иРНК ваксините – Pfizer/BioNTech и Moderna - се смята, че някои пациенти получават минимални алергични реакции вследствие на липидната обвивка на иРНК. Това са специфики, които хората трябва да знаят“, каза той.

Според него – не е задължително хората да си правят тест за антитела преди ваксинация. Тъй като ваксината не е тествана при бременни жени, той им даде съвет да говорят със специалист по акушерство и гинекология. В следващите две седмици експертите ще получат още клинични данни по този въпрос и ще имат по-ясни инструкции. „Виждаме, че повечето хора с желание за инвитро се ваксинират поне 1 месец преди процедурата“, отбеляза Балтов.

По думите му – личните лекари са готови за масовата имунизация. Някои от тях получиха дози и от понеделник ще започнат да ваксинират. „Следващата седмица ще получим още около 100 хиляди ваксини и ще ги разпространим до най-малките точки в страната“, каза Балтов.

Според две големи проучвания, направени през 2021 г. – около 50% от българите не желаят да се имунизират срещу коронавирус, като голяма част от тях са млади.

Искат ли българите да се ваксинират? Сценарии за оптимисти и песимисти

Директорът на „Пирогов“ каза, че критиките срещу здравните власти за липсата на добра информационна кампания са свързани с препоръките на Агенцията по лекарствата да не се говори за дадена ваксина, преди да е одобрена от европейския регулатор ЕМА.

„Няма как предварително да агитираме за нещо, което не е разрешено. Факт е, че от ден на ден хората стават все по-информирани. Антиваксърските идеи и това, което виждаме в мрежите, отстъпват на желанието за ваксиниране“, каза той.

Според Балтов – ако темпът на нарастване на новите случаи на Covid продължи по този начин, той няма да създаде натиск върху болниците у нас и ще е напълно „контролируем“ от страна на медицинските специалисти.

„Когато нарастват плавно случаите, имаме възможност да помогнем на всички, които имат нужда от лечение. Сега има плавно повишаване, това не е натиск“, каза той.

През изминалото денонощие са ваксинирани 4088 български граждани, като поне една доза от препарата срещу Covid са получили 108 356 души. От тях на 26 923 им е била поставена и втора ваксина. По думите на Балтов – ако това продължи със същите темпове, няма да има проблеми за отварянето на ресторантите от 1 март.

„Естествено – не трябва да не се отпускаме. Независимо че сме ваксинирани или преболедували вируса, да носим лични предпазни средства, да спазваме дезинфекция и дистанция. Така пазим не само себе си, но и околните“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени