Сутрешни новини: Под 2,8% позитивни тестове за Covid; Нетаняху призова за още удари по Газа Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 203, което представлява под 2,8% от направените 7281 теста през изминалото денонощие.

Единният информационен портал на Министерството на здравеопазването отчита 7 починали с доказан коронавирус през последните 24 часа. Жертвите от началото на пандемията са 17 250.

Оздравелите са малко повече от инфектираните – 334, а активните случаи остават над 34 хиляди. В българските болници се лекуват 4839 пациенти с Covid, а от тях 501 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

През последното денонощие са направени 6591 ваксинации, като над 1,11 млн. български граждани вече са получили поне по една доза от препаратите. Напълно имунизирани са 413 148 от тях (5,98% от населението).


От 15 май в „зелените коридори“ в столичната „Св. Анна“ ще се поставя и еднодозовата векторна ваксина на Janssen. „Вече я поставихме на първите пет пациенти, които получиха и сертификати“, обяви зам.-директорът на лечебното заведение д-р Ивелина Георгиева пред bTV.

От разкриването на последните „зелени коридори“ на 30 април през имунизационния център на болницата са минали над 30 хиляди души. Ежедневно се ваксинират между 300 и 500 души, като само около 10% от тях са записани в електронния регистър.

В „зелените коридори“ в страната се поставят предимно ваксините на Pfizer и AstraZeneca, а повече дози от Janssen се пазят за работещите в туристическия сектор.


Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната ще продължава „да отговаря със сила“ на ракетните атаки от палестинската военна групировка „Хамас“. Операцията на Тел Авив в Газа взе нови три жертви в ранните часове на неделя.

От началото на конфликта, който трае вече седмица, са загинали най-малко 158 души. Сред тях 148 са палестинци, включително 41 деца. От израелска страна са загинали 10 души, сред които две деца.

Конфликтът ще продължи „колкото е нужно“, каза Нетаняху в обръщение към нацията. „Страната, която носи вина за конфронтацията, не сме ние, а тези, които ни атакуват“, добави той.

Въздушна атака в Газа разруши сградата, в която се намират офисите на AP и Al Jazeera

Американският президент Джо Байдън проведе разговори по телефона с Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас, като призова за успокояване на напрежението. От Белия дом обявиха, че САЩ – един от ключовите съюзници на Израел – продължават да „подкрепят“ правото на страната да се защитава. Байдън е изразил загриженост относно броя на жертвите и в Израел, и в Палестина.

Той е заявил пред Абас, че иска да „заздрави американско-палестинското партньорство“. Помолил е за спиране на ракетните удари към Тел Авив и други градове. Абас, който е базиран на окупирания Западен бряг, няма много голямо влияние в Газа, управлявана от „Хамас“. САЩ обаче няма да води разговори с групировката, защото я счита за терористична организация.

Междувременно в няколко града в Северна Америка – Бостън, Ню Йорк, Монреал и Вашингтон – се проведоха протести в подкрепа на Палестина и се стигна до сблъсъци с полицията. Демонстрации имаше и в британската столица Лондон.

Иран обяви, че ще предостави на „Хамас“ всестранна подкрепа в борбата срещу Израел. Ръководителят на иранските въоръжени сили „Ал-Кудс“ Исмаил Кани е провел телефонен разговор с лидерите на групировката. В неделя Съветът за сигурност на ООН ще обсъди конфликта в Израел.


Американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC), който преди дни позволи на напълно имунизираните граждани да свалят маските, обяви, че правилото не важи за училищата и детските градини в цялата страна. До края на учебната 2020/2021 всеки трябва да носи маска на територията им.

Причината за това е, че „ще отнеме доста време“, за да се ваксинират всички ученици, твърдят от CDC. В САЩ ваксината на Pfizer/BioNTech вече беше одобрена за употреба във възрастовата група 12-15 г.

CDC съобщават в най-новата си препоръка, че детските градини и училищата трябва да приложат стратегии за превенция и да поставят като приоритет носенето на маски и спазването на социална дистанция. Предпазните средства за лице ще се носят през цялото време, а нужното отстояние, което трябва да се спазва между учители и ученици, е 1,8 м.

CDC вече заяви, че напълно ваксинираните граждани може да не носят маски на събития с много хора на открито или закрито, като изключение са само градският транспорт, гарите, летищата, а все още и училищата.


16 май е специален ден за Григор Димиров и за българския тенис – първата ракета на страната ни празнува своя 30-и рожден ден. Вече 13 години е част от Тура и продължава да постига успехи, с които радва феновете си по целия свят.

Роденият в Хасково тенисист става професионалист през 2008 г., а през 2013 г. играе първия си финал. Губи в Бризбън от Анди Мъри, но през октомври печели първата си ATP титла в Стокхолм с успех над Давид Ферер на финала.

Димитров има 8 титли в кариерата си до момента, а последната от тях бе и най-големият му триумф. Той вдигна отличието на Nitto ATP Finals в Лондон през 2017 г. и затвори най-успешната си година в Тура, в която спечели първа Мастърс титла в Синсинати, триумфира още в София и Бризбън и достигна до рекордно класиране в световната ранглиста – №3.

Той игра полуфинали в три от четирите турнира от Големия шлем – Australian Open, Уимбълдън и US Open. В момента заема място №17 в световната ранглиста.

Прочетете още в TennisKafe.com.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024