"Страхотен ден за Америка": Ваксинираните свалят маските на открито и закрито Снимка: © Getty Images

Напълно имунизираните срещу Covid-19 американци вече могат да се освободят от маските и правилата за социална дистанция дори когато присъстват на определени събития на закрито с участието на големи групи хора.

Федералните власти обявиха смекчаването на мерките и откриха пътя за завръщането към нормалния живот. Повече от 154 милиона американци са получили поне по една доза от ваксините, а 117 млн. от тях са напълно имунизирани. Това представлява 35% от населението на страната.

В САЩ са одобрени ваксините на Pfizer/BioNTech (включително за деца от 12-15 г.), Moderna и Johnson & Johnson. За завършена имунизацията се счита две седмици след втората доза на иРНК ваксините и две седмици след поставяне на еднодозовата векторна J&J.

„Дълго чакахме този момент, в който може да се завърнем към нормалното“, каза директорът на Центъра за превенция и контрол на заболяванията (CDC) Рошел Валенски. „След като видяхме продължително намаляваща траектория на броя нови случаи на Covid-19 и ефективността на ваксините, моментът за напълно имунизираните настъпи“, добави тя, цитирана от Washington Post.

Милиони американци живяха с противоепидемичните ограничения повече от година, макар че бившият президент Доналд Тръмп беше критикуван, че не налага още по-строги мерки. CDC бяха обвинявани дълго, че не смекчават мерките за ваксинираните.

Новото отпускане на ограниченията обаче не важи за самолети, автобуси, влакове и други превозни средства от обществения транспорт. Ваксинираните ще продължават да носят маски на летищата и гарите, в центрове за грижа и болници, или там, където местните ограничения все още го изискват. Маските ще важат и в определени бизнес среди, особено там, където голяма част от служителите не са си поставили дози от препаратите, обясни Валенски.

Тя остави отворена врата за връщане на по-строгите мерки, ако пандемията се влоши. „Миналата година ни показа, че вирусът е непредвидим“.

Напълно имунизираните граждани не е нужно да носят маски при събирания на открито (дори в присъствие на неваксинирани), в ресторанти, на спортни събития, паради или концерти на открито. Отпускането на мерките важи още за фризьорските и козметичните салони, търговски центрове, музеи, театри, кина, църковни служби и спортни занимания на закрито. Неваксинираните трябва да носят маски в тези случаи и да спазват необходимата дистанция.

„Науката посочва ясно какво да правят неимунизираните“, казва валенски. „Те остават под риск да се разболеят и да разпространят заразата към останалите. Трябва да си поставят предпазни средства и да се ваксинират“.

Заради ускорената ваксинационна програма в САЩ се наблюдават най-ниските нива на нови Covid-случаи от 8 месеца насам. Броят на жертвите с доказана коронавирусна инфекция намалява от 3000 средно на ден през януари до около 600. Много от най-рисковите групи, включително възрастните, са си поставили ваксини. САЩ все пак остава най-засегнатата страна от пандемията с общо над 33 млн. инфекции и близо 600 хиляди смъртни случая.

Президентът Джо Байдън, който си постави за цел 100 млн. ваксинирани в първите 100 дни от управлението си, нарече новината „страхотен ден за Америка“. „Ваксинираните отново ще могат да се здрависват и да се прегръщат без страх от заразяване с Covid-19". Демократът се появи без маска в градината на Белия дом, където говори пред медиите, тъй като вече е имунизиран.

Той иска 70% от населението да бъде ваксинирано до Деня на независимостта – 4 юли. Поздрави и тези, които вече са го сторили. „Когато страната ви поиска да се имунизирате, вие го направихте. Американците поеха отговорност. Сторихте това, оценявайки, че е ваше задължение към сънародниците ви. Ето така стигнахме до този ден“.

Все още новите препоръки на CDC оставят много въпроси без отговор, особено за бизнеса, който опитва да предпази служителите, имащи контакт с много хора. Според няколко водещи бизнес групи – в страната няма единен стандарт за налагане на предпазни мерки и това създава объркване.

CDC е критикувана най-вече от Американския институт за правна реформа, както и от Съюза на работниците в областта на храните и търговията, който говори от името на 1,3 милиона представители на малкия и средния бизнес. „Милиони американци правят най-важното нещо и се ваксинират, но хората на първа линия все още трябва да играят ролята на полицаи, които да спират пазаруващите, отказали да носят маски и да спазват Covid-мерките. Сега трябва ли да се превръщаме и в полиция, която проверява кой е ваксиниран?“.

Други здравни експерти критикуват CDC за смекчаването на мерките в заведения, театри и фитнеси, а не на летища и гари.

Междувременно местните власти започват да осигуряват дори награди на ваксинираните. Републиканският губернатор на Охайо – Майк ДиУайн, заяви, че петима напълно имунизирани граждани могат да спечелят 1 милион долара от специална „ваксинационна лотария“. Тийнейджърите ще имат шанс да участват в томбола за стипендия в американски университети.

По-рано този месец губернаторът на Ню Джърси – демократът Фил Мърфи – обяви, че всеки гражданин на щата на възраст над 21 години, който получи първа доза от една от възможните ваксини през май, ще може да получи безплатна бира в едно от 13 заведения.

Ваксинираш се и получаваш безплатна бира - новата кампания на Ню Джърси

Подобна инициатива има и в Кънектикът, където напълно ваксинираните от 19 до 31 май ще спечелят безплатно питие в определени ресторанти.

Губернаторът на Вирджиния Джим Джъстис (Републиканска партия) обеща на младите хора (16-35 г.), които се ваксинират, да получат облигации на стойност 100 долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024