Снимка: © Getty Images

Ваксинираш се срещу Covid-19, получаваш безплатна бира като награда – това е новата инициатива на американския щат Ню Джърси, която цели да убеди повече хора в безопасността и ефикасността на препаратите.

Кампанията е предприета от губернатора Фил Мърфи от Демократическата партия, местните здравни власти и 13 бирарии. Всеки гражданин на щата на възраст над 21 години, който получи първа доза от една от възможните ваксини през месец май, ще може да се възползва от възнаграждението.

В САЩ се поставят препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и еднодозовата векторна Johnson & Johnson. Тя беше спряна в продължение на 11 дни заради разследване на 6 случая на тромбоза, но регулаторите решиха да продължат употребата ѝ.

„Не ни е страх да опитваме нови неща“, каза губернаторът за новата програма, наречена „Шот и бира“ (б.а. – shot - ваксина). Фил Мърфи добави, че като доказателство за получена ваксина, хората трябва да представят имунизационните си карти пред барманите и сервитьорите, за да вземат безплатната бира.

В Twitter той качи списък със заведенията, които са се включили в инициативата. Скоро може да бъдат добавени още обекти. В социалните мрежи губернаторът обаче беше подложен на критики от граждани, че по този начин опитва да ги „подкупи“ да се имунизират.

Подобна инициатива има и в Кънектикът, където напълно ваксинираните от 19 до 31 май ще получат безплатно питие в определени ресторанти.

Губернаторът на Вирджиния Джим Джъстис (Републиканска партия) обеща на младите хора (16-35 г.), които се ваксинират, да получат облигации на стойност 100 долара.

Над 29% от 328-милионното американско население е със завършена ваксинация. По данни на The New York Times – на ден се поставят по над 2,2 млн. ваксини, а с поне една доза са 147,5 млн. души.

Новите случаи на Covid и броят на жертвите намаляват. Общо от началото на пандемията са отчетени над 33 милиона инфекции и повече от 590 хиляди жертви на коронавируса, което прави САЩ най-засегнатата страна по време на пандемията.

Значителна част от американците обаче не проявяват желание да си поставят един от препаратите срещу Covid. Едно от последните проучвания, публикувано в средата на април от Monmouth University, показва, че около 1 на 5 души не би се ваксинирал. Това кара здравните власти да измислят нови кампании, с които да убедят гражданите в безопасността на препаратите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети