Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 367, като се наблюдава спад в процента положителни тестове – през изминалото денонощие те са 5,9 на сто.

През последните 24 часа са починали 61 души с доказан коронавирус, с което жертвите от началото на пандемията станаха 16 609. Оздравелите са 1058, а активните случаи вече падат почти до 47 хиляди.

В болници се лекуват 6670 пациенти с Covid, а от тях 637 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

През изминалото денонощие са направени 11 133 ваксинации, като общо над 844 хиляди български граждани са получили поне по една доза от препаратите. Напълно ваксинирани са 225 387 от тях (3,26% от населението).


Президентът Румен Радев днес връчва последния проучвателен мандат за съставяне на правителство – на третата политическа сила БСП. Социалистите вече обявиха, че ще го върнат веднага и няма да предлагат кабинет.

Така за първи път в най-новата ни история ще има предсрочен вот за нов парламент само няколко месеца след редовните избори. Президентът ще издаде указ за разпускане на Народното събрание, ще назначи служебен кабинет и ще насрочи предсрочни избори в рамките на до 2 месеца.


Междувременно Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за сформиране на новия състав на Централната избирателна комисия.

Със свой указ президентът определи правилата за провеждане на публичните консултации и процедурата за назначаване на 15-те членове на комисията. Обсъждането започва от 14 ч. на 5 май (днес) на „Дондуков“ 2.

В новата ЦИК представителите на партиите ще са в следното отношение: 4 за ГЕРБ, 3 за "Има такъв народ" и БСП", 2 за ДПС и "Демократична България и 1 за "Изправи се! Мутри, вън". Засега само от „Изправи се! Мутри, вън“ и БСП са предложили свои кандидати – най-малката група предлага адв. Росица Матева (председател на Обществения съвет към досегашната ЦИК), а левицата излъчва Емил Войнов като зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева.

Радев беше критикуван от ГЕРБ, че получава повече права с консултациите в президентството, защото „ще си избира сам членове на ЦИК“. Президентът контрира, че той просто издава указ за назначаването, а изборът се прави от парламентарните групи.

Експерт по конституционно право: Президентът не може сам да избира кои хора да назначи в ЦИК


Депутатите се събират в парламента за първия си работен ден след Великден. В проекта за седмична програма за днес и петък са включени промените в закона за политическите партии, внесени от "Има такъв народ", които предвиждат намаляване на годишната партийна субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас.

В дневния ред попадат и предложенията в закона за извънредното положение, внесени от "Изправи се! Мутри, вън!", добавката от 50 лева към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията. Внесен е и законопроектът на БСП за промени в Кодекса за социално осигуряване, в който се предвижда преизчисляване на старите пенсии от 1 юли тази година.

В дневния ред са включени и два проекта на решения. Единият е за създаване на временна комисия за установяване на законността на строежите и обектите на територията на парк "Росенец", внесен от "Демократична България". Другият е на БСП и е за възлагане на Министерски съвет да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина Спутник V.


Днес – 5 май – е последният срок за подаване на данъчна декларация в НАП за доходите от 2020 г. и за плащане на данък за довнасяне, ако има такъв.

Предварително попълнените данъчни декларации са достъпни в сайта на Националната агенция за приходите. Там всеки може да провери и подаде документа чрез персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис.

Годишна данъчна декларация подават лицата, получили хонорари през 2020 година, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина, също трябва да попълнят формуляра.


Pfizer обяви, че за 2021 г. очаква 70% ръст на продажбите, които да достигнат до 26 милиарда долара. Общите приходи на американския фармацевтичен гигант за първото тримесечие са 3,5 милиарда.

Компанията, която заедно с BioNTech разработи иРНК ваксина срещу Covid-19, заяви, че търсенето от страна на правителствата по света заради борбата с пандемията ще допринесе за стабилния ѝ растеж за години напред, пише Reuters. Прогнозата е направена на базата на сключени договори за доставка на 1,6 млрд. ваксини през настоящата година. Компанията очаква да подпише още споразумения през 2022 г.

Приходите и разходите за производството на ваксини се разделят в съотношение 50:50 с германската BioNTech на Угур Шахин и Йозлем Тюречи.


Израелският премиер Бенямин Нетаняху не успя да състави правителство и крайният му срок изтече. Така лидерът на партия „Ликуд“ връща мандата на президента Ровен Ривлин, а това може да постави Нетаняху в опозиция за първи път от 12 години насам.

Той и коалиционните му партньори разполагаха с 52 мандата в 120-членния парламент (Кнесет). Сега мандатът най-вероятно ще попадне в ръцете на Яир Лапид – лидера на ляво-центристката „Йеш Атид“. 75-годишният бивш финансов министър спечели 45 мандата. Ако левицата се обедини, тя ще разполага с 57 места – отново по-малко от нужните 61.

В случай че не се състави кабинет, Израел ще се изправи пред пети парламентарни избори в рамките на последните 2 години и половина.


И в Израел съставянето на правителство ще е трудно: Нетаняху получи мандат, но няма подкрепа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас