Снимка: © Булевард България

„Президентът не може сам да избере кои хора да назначи в ЦИК, а избира между тези, които ще му бъдат предложени от парламентарно представените партии“ – по този начин експертът по конституционно право доц. д-р Наталия Киселова коментира критиките на ГЕРБ, че Румен Радев сам ще назначава свои хора в Централната избирателна комисия след промените в изборните правила.

„Ако партиите предложат повече кандидати, си има инструкции как да се изберат членовете. Но ЦИК е функция на парламентарно представените партии. Проблемът е какви хора са се предлагали преди и какви ще се предложат през утрешния ден. Целта на консултациите при президента е партиите помежду си да уточнят кой ще е председател, зам.-председател и секретар на ЦИК“, обясни доц. Киселова пред bTV.

„Около тези избори някои членове на ЦИК си взеха отпуска, комисията беше с намален състав, но някак успя да се справи. ЦИК обаче не може да функционира по този начин - през политическите партии. Сега отново няма време и са решили така да го направят“, добави доц. д-р Киселова, която е преподавател по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш правен съветник и секретар по правните въпроси на президента Росен Плевнелиев.

В понеделник Румен Радев беше подложен на критики от страна на Бойко Борисов и ГЕРБ, че ще „си избере сам“ членовете на ЦИК в навечерието на президентските избори, на които се кандидатира за втори мандат.

Според промените в Изборния кодекс, приети по предложение на „Има такъв народ“ – комисията ще е с намален състав от 15 души, които ще се назначават с указ на държавния глава по предложение на партиите в Народното събрание. Това ще става след консултации в президентската институция. Вчера Радев обяви, че те ще се проведат на 5 май (сряда) – деня, в който БСП ще върне третия мандат за съставяне на кабинет.

Преди няколко дни президентът коментира, че „инсинуациите“, че ще избира сам членове на ЦИК, са „евтина пропаганда“. В понеделник и лидерът на „Има такъв народ“ се включи в казуса и обяви, че „ГЕРБ ги боли, защото вече я няма тяхната овладяна ЦИК, която изпълнява всяка политическа поръчка“.

Трифонов: ГЕРБ много ги боли, защото вече я няма тяхната овладяна ЦИК

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че политическата криза ще се превърне в конституционна, но не и според доц. д-р Наталия Киселова. „Конституционна криза означава, че два от конституционните органи не функционират. Изборите няма да доведат до такава криза, тя е по-скоро политическа, защото няма воля за съставяне на правителство“.

„Промените в Изборния кодекс се фокусираха върху промяна на състава на ЦИК, но не и на разширяване на възможностите за избирателно право на ограничените в това отношение – например карантинираните. Има въпроси, които са отложени във времето – МИР „Чужбина“ и въпросът с промяната в избирателната система. Заявката е, че след изборите този въпрос ще се отвори“, добави Киселова.

Според нея гласуването у нас ще бъде „хибридно“ – макар да е наложено 100% машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели, то хартията няма да бъде изхвърляна, а при технически проблем ще влиза в действие.

„За страната машини ще има. За чужбина – предполагам, че няма да успеят и отново ще се гласува на хартия, но това няма да наруши правата на гражданите“, каза тя.

„Видеонаблюдението беше една от заявките на няколко партии, те доста се бориха в съда да го има, това е и причината да го наложат сега“, добави доц. д-р Киселова.


Борисов: Ще изправя срещу Радев умен и красив кандидат, но няма да съм аз

Радев започва консултации с партиите за нов състав на ЦИК, а от ГЕРБ отново го атакуваха


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество