Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов отговори на атаките на ГЕРБ срещу приетите промени в Изборния кодекс по предложение на неговата партия.

В поредна публикация във Facebook след Избори 2021 той обяви, че вече я няма „овладяната Централна избирателна комисия на ГЕРБ“ и затова първата политическа сила изпитва „болка“.

„Боли ги ГЕРБ. Много ги боли. Две пресконференции днес. Сутринта – една на вожда на ГЕРБ, само за определени медии, а следобед втора – за всички медии. Защото болката е голяма. Малка болка – една пресконференция. Голяма болка – две пресконференции“, написа Трифонов.

„А болката е толкова голяма, защото вече няма да има онази ЦИК. Тяхната ЦИК. Овладяна Централна избирателна комисия, която изпълнява всяка тяхна политическа поръчка. Например, да ликвидират видеонаблюдението, или пък да не санкционират бившия министър-председател Бойко Борисов, който непрекъснато използваше държавния ресурс, за да агитира за собствената си партия. Което е абсолютно нарушение на закона - видно за всички, но не и за тяхната ЦИК”, добави лидерът на ИТН.

Сутринта в понеделник Бойко Борисов критикува промените в Изборния кодекс, според които новата ЦИК ще се състои от 15 членове, вместо досегашните 18 – отпада възможността партиите с евродепутати, които не са в парламента, да излъчват свои представители. Членовете ѝ ще се назначават с указ на президента по предложение на парламентарно представените партии, което породи още критики от страна на ГЕРБ, че така Румен Радев „ще избира“ комисията „по свое усмотрение“.

Борисов: Ще изправя срещу Радев умен и красив кандидат, но няма да съм аз

По-късно, в следобедните часове, ГЕРБ направи още една пресконференция, след като президентът обяви, че на 5 май ще свика партиите за консултации, на които ще чуе предложенията им за състава на ЦИК. Тогава Тома Биков критикува новия Изборен кодекс, като каза, че е „смешен“ и „срамен“.

„Разбирам желанието на ГЕРБ да изкарат Изборния закон като нещо, което не е добро. Само че не е така – всички българи в България и по света ще могат да гласуват свободно, глупавите ограничения за българите в чужбина вече няма да ги има. Ще има и видеонаблюдение, за да може всеки да вижда какво се случва“, написа Трифонов.

„И разбира се, причината за днешната болка на ГЕРБ – ЦИК ще е друга. Друга ще е – да. За да има правила и свободно изразяване, казвам всичко това в световния ден на свободата на словото. И тъй като свободата на словото в България е цъфнала, та е вързала, все пак ние сме на 112-о място, новият Изборен закон е едно добро начало. Както казва мъдрият български народ: „Никой не може да спре гората да се разлиства“, добави още лидерът на „Има такъв народ“.


Радев започва консултации с партиите за нов състав на ЦИК, а от ГЕРБ отново го атакуваха


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"