Сутрешни новини: Превозвачи блокират междуградския транспорт с протест; Отново висок брой починали с Covid Снимка: © Unsplash

От полунощ автобусни превозвачи прекратиха на места обществения междуградски превоз на пътници за 24 часа в знак на протест. Недоволството им е заради иск всеки превоз без лиценз и разрешение да се наказва. Протестът е подкрепен и от таксиметровия бранш, който също спира работа днес.

В София повече от 100 автобуса и 2000 таксиметрови автомобили ще блокират движението на пл. „Александър Батенберг“. Това ще се случи по обяд, предадоха БНР и bTV.

“Ще преустановим превозите по линии на Републиканска транспортна схема, помежду областните линии, помежду селищните линии. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа. Всички международни линии също ще бъдат преустановени“, каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи, цитирана от националното радио.

Пред bTV тя каза, че тези протести ще бъдат "постоянни", ако не се предприемат нужните промени.

Превозвачите настояват допълненията в Наказателния кодекс, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново. Сред мотивите на президентското вето, подкрепено от депутатите, е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар „споделено пътуване“. От бранша обаче казват, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борба със сивия сектор.


Новите случаи на Covid-19 в България са 4382, а направените PCR тестове – 10 474. Това означава, че отново над 40% от взетите проби за денонощието са положителни.

През последните 24 часа са починали 157 души с доказан Covid-19. Общият брой на жертвите, свързани с пандемията, вече е 3226.

Излекуваните са цели 1876, което прави общия им брой от началото на пандемията над 40 хиляди. Активни носители на вируса са 86 020 души, а в болници се лекуват 6365 пациенти с коронавирусна инфекция. От тях 392 се нуждаят от интензивни грижи.


Днес Министерският съвет ще проведе редовното си заседание и трябва да гласува дали да влязат в сила предложените от здравния министър Костадин Ангелов по-строги противоепидемични мерки. Той поиска почти пълен „локдаун“ от 27 ноември до Коледа. Мерките ще бъдат обсъждани сектор по сектор, преди да се реши кои от тях да бъдат одобрени, каза Ангелов.

Здравният министър предложи по-строги мерки: Почти пълен локдаун от 27 ноември

Сред новите мерки са спиране на работата на всички заведения и затваряне на всякакви магазини, които не продават стоки от първа необходимост. Училищата, университетите, детските градини, яслите, нощните заведения и баровете да останат затворени, предложи здравният министър. Добави още, че трябва да се преустановят всички колективни спортни мероприятия, семинари, конгресни мероприятия, развлекателни мероприятия, частно организирани тържества. Няма да има вътрешни и външни екскурзии, а заведенията ще работят само с доставки по-домовете.


Междувременно Народното събрание ще обсъжда проект на решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание, което да разгледа предложената нова Конституция от страна на ГЕРБ. Това е първа точка от дневния ред на парламента в сряда.

Проектът бе внесен в Народното събрание на 2 септември с подписите на 127 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и двама независими. БСП и ДПС обаче не подкрепиха текстовете, а управляващите се нуждаят от 160 гласа, за да прокарат решението. В настоящата ситуация те остават без възможност за успех.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024