Снимка: © Булевард България

Здравният министър Костадин Ангелов предложи нови мерки за овладяване на Covid-19, които ще бъдат гласувани от Министерски съвет. Предвижда се удължаване на извънредната обстановка с още 4 месеца, а сред новите мерки са спиране на работата на заведенията и затваряне на всякакви магазини, които не продават стоки от първа необходимост. Училищата, университетите, детските градини, яслите, нощните заведения и баровете да останат затворени, предложи здравният министър.

"Днес, заедно с експертите, предложих тези мерки на министър-председателя и на коалиционните партньори. Предложих да влязат в сила от петък – 27 ноември. Те ще бъдат обсъдени от Министерски съвет и ще вземем решение", каза Ангелов.

"Предложих: удължаване срока на извънредната епидемична обстановка до края на март 2021. Преустановяване на присъствените занятия в училища, детски градини, ясли и университети. Преустановяване на колективни спортни мероприятия, семинари, конгресни мероприятия, развлекателни мероприятия, частно организирани тържества. Продължаване на забраната за посещение на дискотеки, нощни барове и клубове.

Преустановяване работата на заведенията за хранене, за развлечения, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове, игрални зали, заведения за бързо хранене. Заведенията ще работят само с доставки по домовете.

Преустановяване на работата на нехранителни магазини, включително в моловете. Ще работят само аптеки, дрогерии, хранителни магазини, банки, пощи, застрахователни компании, доставчици на платежни услуги".

Преустановяват се вътрешни и външни екскурзии. Няма да има КПП-та, както през пролетта, подчерта здравният министър. "Не налагаме локдаун", обяви той.

Ангелов обяви, че се надява до Коледа новите мерки да дадат резултат и ограниченията да бъдат отпуснати. Резултати може да има в рамките на до 8 дни след затварянето, но според здравния министър - ефект няма как да се види преди първите 21 дни от налагането им.

"Колкото и подготвена да е една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите и сестрите ни. Преди да съм министър, аз съм лекар. За мен най-важен е животът на хората, готов съм на всякакъв риск. Няма по-висша ценност от живота. Не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на лекари, на учители", каза проф. Ангелов.

"Сега трябва да спазваме дистанция и да се държим един за друг. Много колеги са болни, техните близки са болни, много колеги починаха. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата".

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че за изминалата седмица в България са установени 23 569 случая на коронавирус, което е нарастване на седмичния брой спрямо предходните 7 дни със 102,07%.

14-дневната заболяемост нарежда България на 11-о място в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Страната ни е с рекордната до момента заболяемост от 666,5 на 100 хиляди от населението.

В три области случаите надхвърлят 1000 на 100 000 души - София-град, Габрово и Кюстендил. Най-стабилно е положението в Кърджали. В областта има 137 заразени на 100 хиляди души от населението.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов проведе среща с членовете на Националния оперативен щаб за пандемията от Covid-19, съобщиха от Министерски съвет. 

Здравният министър Костадин Ангелов е докладвал пред правителството данни за развитието на пандемията на територията на България. Обсъдени са били "конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната" и е бил направен преглед на натовареността на болничните заведения у нас.

В срещата са взели участие председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, както и директорите на „Пирогов“ и на Александровска болница - проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов.


2021: Бюджет по време на пандемия

От подкаста на Бил Гейтс: Ще оставим Covid-19 зад нас, но не и срещите в Zoom


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"