Сутрешни новини: Президентът свиква Съвета за национална сигурност; Сблъсъци и хаос на летището в Кабул Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев свиква в понеделник Консултативния съвет за национална сигурност.

Темите на заседанието са две - необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от Covid-19; мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция.

Заседанието се провежда на фона на кризата в Афганистан, която може да доведе до нова мигрантска вълна, на новата вълна на пандемията и на проблемите в българския парламент.

В КСНС участват председателят на Народното събрание, премиерът, министрите на отбраната, на вътрешните работи, на външните работи и на финансите, председателят на ДАНС и на ДА "Разузнаване", началникът на отбраната, секретарят на Съвета по сигурността и по един представител от всяка парламентарна група.


ГЕРБ атакува в Конституционния съд указа на президента за назначаване на служебното правителство, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Народните представители от ПГ на ГЕРБ-СДС ще внесат в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство. Искането ще бъде внесено в Конституционния съд днес, 16 август 2021 г., от 10:00 часа", казват от ГЕРБ.

Възможно е мотивите са свързани с казуса с канадското гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков. Той обяви, че се е отказал от него, преди да встъпи в длъжност, тъй като според Конституцията министри могат да бъдат "само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители". Все още не е ясно дали процедурата е приключила преди встъпването му във властта. Ако той все още има двойно гражданство и не отговаря на условията на закона, това би направило нелегитимни всички актове, които е подписал като министър.


Новите случаи на Covid-19 в България са 272, което представлява 4,27% от направените тестове през изминалото денонощие.

Петима души с доказан коронавирус са починали, а 178 са оздравели. Активните случаи се покачват до 14 734, в болници се лекуват 1548 пациенти с Covid, а от тях 141 се намират в интензивни отделения.

Ваксинациите продължават с 2186 поставени дози. Общо 1 073 188 български граждани са напълно имунизирани (около 15,3% от населението).


Талибаните официално вече контролират Афганистан, след като в неделя нахлуха в Кабул, а в нощните часове срещу понеделник хаос се възцари на летището в столицата.

Хиляди хора искат да хванат полети, които да им позволят да избягат от страната. На кадри, публикувани в социалните мрежи, се вижда как огромните тълпи се надпреварват по пътищата към летището.

Кореспондентът на The Guardian съобщава, че около 2:30 ч. е имало десетки ранени граждани при сблъсъци в района. Тя посочва, че всеки, който опита да си тръгне от летището, ще трябва да премине през пунктове на талибаните по пътя към дома си.

Най-малко три авиолинии са спрели или променили маршрута на полетите си, за да избегнат афганистанското въздушно пространство. Става въпрос за United Airlines, Emirates и FlyDubai, съобщава CNN.

Над 60 държави призоваха гражданите да бъдат допуснати да излязат свободно от страната.

В неделя президентът Ашраф Гани подаде оставка и замина зад гранца, а властта пое бившият вътрешен министър Али Ахмад Джалали, който ще ръководи договореното между двете страни преходно правителство. Новият президент ще е ръководителят на политическото крило на движението "Талибан" - молла Барадар Абдулгани.


Жертвите след земетресението в Хаити продължават да се увеличават. Два дни след като карибската страна бе разтресена от 7,2 по Рихтер, местните власти обявиха, че загиналите са най-малко 1297. До вчера те съобщаваха за над 300 жертви.

Спасителни екипи продължават да търсят оцелели под руините на срутилите се сгради. Домове, училища и църкви са напълно разрушени, а някои болници са претоварени от пациенти и се нуждаят спешно от помощ.

Неизвестен брой хора са изчезнали, а ранените са около 5700, твърдят властите. Обявено е едномесечно извънредно положение.

Наоми Осака ще дари спечелените средства от следващия си турнир за пострадалите в Хаити



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024