Сутрешни новини: Протести срещу Covid-мерките в Европа, 99 нови случая у нас Снимка: © Twitter

Около 300 души са били арестувани в Берлин тази събота, когато немските граждани организираха масов протест срещу мерките на правителството за ограничаване на Covid-19. Някои от тях опитаха да щурмуват Райхстага, но полицията се намеси и ги изтласка.

Протестиращи в Берлин опитаха да щурмуват Райхстага

Подобна демонстрация се проведе и в Лондон. Хиляди души се събраха на „Трафалгар Скуеър“, но не само за да протестират срещу мерките на управляващите относно Covid-кризата, но срещу 5G мрежата и ваксините, предаде BBC.

На плакатите, които бяха вдигнали, се виждаха надписи „Маските са намордници“ и „Новото нормално е новият фашизъм“. Призоваха да се премахнат ограниченията по придвижването и тези за задължително носене на маски. Отделно демонстрантите издигаха лозунги против Световната здравна организация и Бил Гейтс. Макар протестът да бе посветен основно на Covid-19, участниците повдигнаха още въпроси - като процеса срещу Джулиан Асандж и сексуалното посегателство над деца.

Демонстрации се проведоха още в Бирмингам, Париж, Виена, Цюрих и Отава – във всички недоволството бе предизвикано от мерките на съответните правителства срещу ограничаване на коронавируса.

Новите случаи на Covid-19 у нас за изминалото денонощие са 99, а направените тестове – 4787. Това означава, че малко над 2% от взетите проби са положителни. Най-много заразени има в Благоевград – 25 и в столицата – 23.

Излекували са се 22 души, с което общият брой на оздравелите от началото на пандемията стана 11 253. Активните случаи се увеличиха до 4306, а общо положителните проби в България вече наброяват 16 164.

Починалите вследствие на коронавирусна инфекция у нас са 605 души, като два от случаите са отбелязани в последните 24 часа. В болници се лекуват 723 пациенти с Covid-19, като 61 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.

21 са заразените в дома за хора с увреждания в село Джурково, област Пловдив. Прокуратурата и икономическата полиция започнаха спешна проверка, съобщи bTV. Тя ще установи дали са били спазени всички противоепидемични изисквания. Само за два дни положителните тестове там достигнаха 21, а 22-ият е съмнителен и ще бъде повторен. Сред заразените са петима души от персонала.

Не е ясен източникът на заразата, но се предполага, че е била внесена от човек от персонала, тъй като обитателите на дома нямат връзка с външния свят. Село Джурково е сравнително изолирано в планината, като населението му е около 50 жители.

Граничният пункт „Илинден – Ексохи“ по границата ни с Гърция ще бъде отворен за товарен транспорт от 7 септември. Това е съобщило гръцкото правителство, обявиха от МВнР. Официалното решение предстои да бъде публикувано скоро. Министерството ни не е спирало да настоява пред гръцките власти преминаването през пункта да бъде възстановено, уточниха от ведомството.

Върховният комисариат на ООН за бежанците призова европейските страни да приемат стотици мигранти, спасени в Средиземно море от кораби на хуманитарни организации. Сред тях и този на световноизвестния автор на графити Банкси, предаде Associated Press.

Корабът на Банкси бедства с близо 200 души на борда

Върховният комисариат и Международната организация по миграцията заявиха вчера, че над 200 спасени бежанци и мигранти трябва да слязат от спасителния кораб „Луиз Мишел“, който според тях е натоварен "далеч отвъд капацитета си за безопасно плаване". Освен това 27 мигранти се намират на търговски танкер от три седмици, а други 200 спасени от няколко дни са на борда на хуманитарния кораб „Sea Watch".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024