Сутрешни новини: Радев започва консултации с партиите за нов кабинет; Начало на Олимпийските игри в Токио Снимка: © Булевард България

В 9 ч. днес започват консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените групи в 46-ото Народно събрание за съставяне на ново правителство.

След провеждането им президентът трябва да връчи мандат за сформиране на кабинет на първата политическа сила „Има такъв народ“. В сряда той обяви, че няма да се бави с процедурата.

Срещите на „Дондуков 2“ ще се провеждат в последователност спрямо числеността на групите в парламента. Първи са ИТН, след което пристигат ГЕРБ, БСП, ДБ, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Графикът, обявен от президентската администрация, е следният:

9:00 ч. - консултации с представители на ПГ на "Има такъв народ"

10:15 ч. - консултации с представители на ПГ на ГЕРБ-СДС

11:30 ч. - консултации с представители на ПГ на "БСП за България"

13:30 ч. - консултации с представители на ПГ на "Демократична България"

14:45 ч. - консултации с представители на ПГ на ДПС

16:00 ч. - консултации с представители на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме".


Депутатите ще изслушат служебните министри на правосъдието и на вътрешните работи – Янаки Стоилов и Бойко Рашков, които ще дадат още информация относно внесеното искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

В четвъртък Висшият съдебен съвет отхвърли искането за освобождаване на Иван Гешев с 12 на 8 гласа. Обвинител №1 заяви, че „няма юридически документи“, а се „преследва една нелегитимна политическа цел“ с хода за отстраняването му.

Според доклада на Бойко Рашков – Гешев неправомерно е оповестявал данни от СРС-та, в прокуратурата не е имало случайно разпределение на делата, има и нарушаване на презумпцията за невиновност и непризнаване на разделението на властите.


Един от заместниците на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова е бил отстранен в четвъртък. Министерски съвет обяви на сайта си, че със заповед на премиера Стефан Янев е освободен Тодор Анастасов.

Причини не се посочват, но БНР съобщи, че по непотвърдени данни Комитова е решила да се раздели със заместника си, защото той препоръчал Апостол Минчев за ръководител на АПИ. Минчев беше уволнен във вторник, след като се разбра, че пратил нареждане до всички звена на агенцията в страната да бъдат спрени „до второ нареждане“ текущите пътни ремонти.

"Апостол Минчев ми беше препоръчан от зам.-министър Тодор Анастасов да оглави АПИ. Може би се предоверих, за което много съжалявам и сега съм много разочарована", каза Комитова пред БНР.


Олимпийските игри в Токио ще бъдат открити с официална церемония в 14 ч. българско време днес (23 юли). Спортното събитие в японската столица ще продължи до 8 август и ще се проведе без зрители по трибуните.

Церемонията ще бъде скромна и няма да има масови хореографии. Традиционният парад на националните отбори ще се провежда при строги правила за дистанция.

На откриването ще присъстват едва 950 души, като сред тях ще има и 15 световни лидери.

В Токио през 2021 България участва с най-малобройната си делегация от 85 г. насам – 42-ма спортисти в 14 спорта. Знаменосец ще бъде Мария Гроздева. 49-годишната състезателка по спортна стрелба ще стане първият спортист от страната ни с участие на 7 Олимпиади. До момента тя има два златни и 3 бронзови медала.


Новите случаи на Covid-19 в България са 121, което представлява 0,76% от направените през изминалото денонощие 15 842 теста.

Двама души с доказан коронавирус са починали, което прави общия брой на жертвите 18 189, според официалната статистика. Още 69 души са оздравели, а активните случаи са 7351.

В болници се лекуват 742 пациенти с Covid, а от тях 81 се намират в интензивни отделения.

През последните 24 часа са направени още 11 349 ваксинации. С пълен курс на имунизация са 890 858 български граждани (около 12,7% от населението).


Гръцкият парламент одобри задължителната ваксинация на здравните работници и всички служители в здравната система, както и на персонала на домове за възрастни и хора със специални нужди.

Всички неваксинирани ще бъдат пускани в неплатен отпуск, докато не завършат пълен курс на имунизация. На работодателите, които нарушават наредбата, ще бъдат налагани санкции от 10 000 до 50 000 евро. При повторно нарушение те стават от 20 000 до 200 000 евро, предава БНР.

Предвижда се и възможността за разширяване на кръга от работещи, извън здравните, за които се изисква задължителна ваксинация срещу коронавирус, но това ще се решава спрямо нивата на разпространение на заразата.


Италия също въвежда по-строги мерки за неваксинираните. Те няма да могат да посещават заведения на закрито, нощни клубове, кина, фитнеси и някои спортни съоръжения.

Предвиждат се още ограничения за използването на железопътния транспорт и вътрешните полети, но не и на градския транспорт. Мярката влиза в сила от 6 август, когато властите ще изискват Covid-сертификата на все повече места.

Около 40% от пълнолетното население на страната не е имунизирано срещу коронавируса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024