Сутрешни новини: Рекордни 819 нови случая на Covid, Търговище въвежда допълнителни мерки Снимка: © Getty Images

С 819 нови случая на коронавирусна инфекция, България отбеляза пореден "рекорд" в статистиката си за епидемията.

Направени са 5898 теста за последното денонощие, а броят на излекуваните се е увеличил с 350 души за ден.

Активните случаи вече надвишават 9000, като 1380 от тях са приети за лечение в болница. 67 са пациентите в интензивни отделения.

Шестима души са загинали след усложнения от Covid-19 през изминалия ден, като общият брой на жертвите от епидемията в България стигна 929 души.

Инфографика: Covid-19 в България


Община Търговище обмисля да прекрати всички присъствени занятия в училищата си от 15 октомври заради увеличаването на случаите на Covid на местно ниво. Според информационната система на МЗ, общо 43 от новите 819 случая са отчетени в областта, а за последните 14 дни има над 120 инфектирани души на 100 000 души от населението.

Решението за затваряне на училищата ще бъде взето след становище на Регионалната здравна инспекция.

Междувременно кметът на града Дарин Димитров въведе забрана за посещенията на пенсионерските клубове и призова гражданите да ограничат контактите си за период от поне 10 дни, включително да не посещават увеселителни заведения и мероприятия на закрито.

Макрон въвежда вечерен час за Париж и 8 града във Франция

Covid в Европа: Край на партитата, вечерен час и всички с маски


Съпругата на американския президент Мелания Тръмп обяви, че 14-годишният й син Барън също е бил заразен с Covid-19 в началото на октомври.

Момчето не е показвало симптоми и вече е дало отрицателен тест за инфекцията. Първата дама на САЩ посочва, че също е изчистила вируса след двуседмичен период на терапия и се надява скоро да се върне към работата си.

В статия, публикувана в сайта на Белия дом със заглавие "Моят личен опит с Covid-19", Мелания Тръмп пише: "Диагнозата ми дойде с минимални симптоми, макар че те ме удариха едновременно и в следващите дни идваха на приливи и отливи. Усещах болки в тялото, кашлица и главоболие, и се чувствах изключително уморена през повечето време".

Докато 74-годишният Доналд Тръмп се лекуваше в болница с антивирусния препарат "Ремдесивир" и набор от други медикаменти, Мелания Тръмп казва, че е избрала "по-естествен път от гледна точка на медицината", като е предпочела да взема само витамини и здравословна храна.

"Насърчавам всички да продължават да живеят по най-здравословния възможен начин. Балансираната диета, свежият въздух и витамините са жизненоважни за поддържането на здравите ни тела. За пълното благоденствие - съчувствието и смирението са също толкова важни за силния ни дух", пише тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024