Сутрешни новини: Ryanair ще лети по линията София-Варна от 1 август; Италия е първият финалист на Евро 2020 Снимка: © Getty Images

Призиви от ЕП за прием на България в Шенген - "За да действа напълно Шенгенското пространство, е време „България, Румъния и Хърватия да заемат мястото си в него" - това каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пред пленарната зала в Европарламента, по време на дебат, посветен на годишния доклад от функционирането на пространството за свободно движение.

"Ние сме против Европа на две скорости и ЕС не може да си позволи Шенген да се превърне в двигател на дезинтеграцията", каза евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Таня Файон, цитирана от кореспондента на БНР в Страсбург.

"Цената би била твърде висока, защото бъдещето на Съюза ще бъде поставено на карта. Сигурна съм, че никой не желае това", каза още Файон. Тя припомни, че България и Румъния все още са в чакалнята и стоят там от десетилетия, Хърватия е на прав път, но окончателното решение и за трите държави е в ръцете на страните членки.


Ryanair обяви, че ще извършва полети между София и Варна. Те ще започнат да се изпълняват от 1 август, ще бъдат пет пъти седмично и ще са част от разширения график на нискотарифната компания за лятото.

Полетите ще бъдат до края на октомври, като в момента на сайта на превозвача може да се открият билети за общо около 33 евро в двете посоки. Цената е за пасажер, пътуващ с минимално количество багаж.

Това е първият път, в който ирландската нискотарифна авиокомпания решава да участва в превозите по вътрешната линия, която е запазена територия за „България ер“. Преди години и друга нискотарифна авиокомпания – Wizz Air – летя между София и Варна, първо до 2010, след това отново от март 2017 до октомври 2018, пише „Капитал“. През тази година Wizz Air откри база в Бургас и стартира 7 нови маршрута.


Новите случаи на Covid-19 в България са 87, което представлява 0,61% от направените 14 174 теста през изминалото денонощие.

Починалите с доказан коронавирус са двама, което прави жертвите от началото на пандемията 18 127, според официалната статистика. Оздравели са още 306 души, с което активните случаи намаляват до 8196.

В болници се лекуват 961 пациенти с Covid, а от тях 111 се намират в интензивни отделения.

Ваксинациите продължават с 11 712 поставени дози. Общо 830 261 български граждани са напълно имунизирани (около 11,86% от населението).


Първият финалист на Европейското първенство по футбол е националният отбор на Италия. „Скуадра адзура“ надделя над Испания след изпълнение на дузпи и се класира за първи път за заключителния мач за титлата от 2012 г. насам. Тогава италианците загубиха от същия съперник с 0:4, а сега на „Уембли“ ще играят с Англия или Дания.

Двубоят завърши 1:1 в редовното време. Федерико Киеза поведе тима на Роберто Манчини с красив удар в далечния ъгъл в 60-ата минута. 20 по-късно обаче Алваро Мората изравни, а в продълженията не се стигна до гол. При дузпите за испанците пропуснаха Дани Олмо и голмайсторът Мората, което прати „адзурите“ на четвъртия им финал на Европейско.

Отборът на Манчини вече е в серия от 33 поредни мача без загуба, като във фазата на елиминациите отстрани Австрия, Белгия и Испания.

Тази вечер от 22 ч. ще се изиграе и другият полуфинал на „Уембли“ – Англия срещу Дания.

"It's coming home": Всички са против Англия на Евро 2020, но аргументите им се пропукват


Американската спринтьорка Шакери Ричардсън няма да се състезава и на щафетата 4x100 м на Олимпийските игри в Токио след положителната проба за наличие на канабис в организма.

21-годишната лекоатлетка прие едномесечното си наказание, наложено от американската антидопинг-организация USADA. Първо стана ясно, че тя няма да се състезава в коронната си дисциплина 100 м и имаше шанс да бъде включена в състава за щафетата, но това също няма да се случи въпреки протестите в нейна подкрепа от страна на известни спортисти.

„Това ще бъде последният път, в който САЩ няма да спечели злато на 100 м“, каза шестата най-бърза жена на планетата преди дни, обещавайки да триумфира с отличието на следващите Олимпийски игри.

Шампионката, която изпусна шанса си за Олимпиадата заради марихуана



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024