Сутрешни новини: Свижданията в болници отново са разрешени; Турция премахва вечерния час от 1 юли Снимка: © Getty Images

Очаква се днес Централната избирателна комисия да сключи договор с държавното дружество „Информационно обслужване“ за доставка на допълнителните машини за изборите.

ЦИК реши в понеделник да покани фирмата за посредник между нея и производителя на устройствата „Смартматик“. Поръчката ще е с максимална прогнозна стойност близо 9 милиона лева без ДДС, а броят на машините – 1637. В момента те се намират в склад в Амстердам и очакванията са да пристигнат до края на седмицата.

Комисията ще купи и допълнително 19 500 смарткарти за апаратите. ЦИК има сключен договор със „Сиела Норма“ за логистиката и обслужването на устройствата, който е на стойност 4,35 млн. лева.


От днес – 22 юни – отново са разрешени свижданията при пациенти с престой в болница над 5 дни.

Това ще се случва само по преценка на лекуващия лекар и според риска за пациента от заразяване с коронавирус.

Мярката е записана в заповед на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Тя гласи, че свижданията ще са възможни само при спазване на всички противоепидемични мерки, включително носенето на защитни маски, като не се допуска едновременно повече от един посетител на пациент.


Новите случаи на Covid-19 в България са 120, което представлява 0,74% от направените 16 070 теста през изминалото денонощие.

Оздравелите са три пъти повече – 370, а активните случаи падат под 10 хиляди – общо 9966.

Десет души с доказан Covid са починали, което прави жертвите от началото на пандемията 18 хиляди, според официалната статистика.

В болници се лекуват 1698 пациенти с коронавирус, а от тях 200 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

Ваксинационната кампания продължава с 8505 поставени дози за един ден. Общо 753 375 български граждани са напълно имунизирани (около 10,7% от населението).


Турция облекчава мерките срещу Covid-19 от 1 юли. Вечерният полицейски час ще бъде отменен, а също така няма да важи забраната за излизане от дома в неделя, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Решението му се базира на данните от пандемията, които показват, че новите инфекции в страната намаляват до около 5 хиляди на дневна база.

Над 33% от 82-милионното население на Турция е получило поне една доза от ваксините.


14 души са били арестувани, а трима полицаи – леко ранени, на протест в Лондон против Covid-мерките, наложени от правителството.

На 21 юни Англия трябваше да излезе от локдауна, според „пътната карта“ на премиера Борис Джонсън. Властите обаче решиха да отложат датата за 19 юли, тъй като се наблюдава повишение на инфекциите заради новия вариант „Делта“.

Недоволните от това решение издигнаха призиви да бъде арестуван главният медицински съветник на правителството Крис Уити - заради ролята му в удължаването на локдауна, предаде кореспондент на БНР в британската столица.

От полицията съобщиха, че протестиращите са започнали да се държат враждебно и агресивно с представители на силите на реда в района на Уестминстър. След сблъсъците са били извършени 14 ареста – за нарушаване на обществения ред, за нападение над служител на бърза помощ и др.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024