Сутрешни новини: ЦИК обявява състава на парламента; Хари ще лети за погребението на принц Филип, но не и Меган Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 1352, което представлява 14,8% от всички направени тестове през изминалото денонощие.

Починалите с доказан коронавирус са 43, с което жертвите от началото на пандемията станаха 14 351. Оздравели са 930 души, а активните случаи се покачват до 71 381.

В болници се лекуват 10 365 пациенти с Covid, а от тях 801 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

През изминалото денонощие са поставени 3666 дози от ваксините, от които най-малко са на AstraZeneca – 228. Общо над 571 хиляди български граждани са получили поне по една доза, а напълно имунизирани са 112 978 от тях (около 1,61% от населението).


Централната избирателна комисия ще обяви днес от 11 ч. окончателния състав на 45-ото Народно събрание. Комисията ще даде заключителната си пресконференция след проведения вот преди седмица.

На нея ще бъдат обявени депутатите в парламента, след като 22-ма кандидати, избрани в два многомандатни района, трябваше да заявят откъде ще реализират мандата си.

Срокът, в който избраните в два района трябваше да уведомят ЦИК коя листа желаят да представляват, изтече вчера. Ако не са го направили, комисията обявява депутата за избран в първия район, в който той се е регистрирал за участие в изборите.

Такива избори трябваше да направят лидерите на различните партии като Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ, Корнелия Нинова, Христо Иванов, Николай Хаджигенов. 11 кандидати – 9 от ДПС и 2 от ГЕРБ – обявиха, че се отказват от депутатското си място.


NASA отложи с няколко дни първия полет на хеликоптера си Ingenuity на Марс заради технически проблем при тестовете на роторите.

Излитането трябваше да се осъществи в понеделник, но от космическата агенция обявиха, че е нужно да направят нов тест и най-ранната дата за начало на мисията ще е идната сряда – 14 април. Ingenuity трябва да тества летенето в атмосферата на Марс и така да даде информация за бъдещи мисии, при които повърхността на планетата да се изследва от въздуха.

Хеликоптерът пристигна на Марс на 18 февруари. Той е част от роувъра Perseverance, който кацна в кратера Йезеро след 8-месечно пътуване. Ingenuity е с големина 50 см и тежи 1,8 кг на Земята, но заради по-ниската гравитация на червената планета е 680 г.

Той разполага с два ротора, които се въртят в различни посоки, за да вдигнат дрона от повърхността. При тестовете обаче се е получил проблем при задействането на пълен летателен режим. Хеликоптерът е здрав и се очаква да излети скоро, обявиха от NASA.


Принц Хари ще лети от Калифорния до Лондон за погребението на дядо си принц Филип, което ще се проведе в замъка Уиндзор следващата събота. Съпругата му Меган Маркъл, която е бременна с второто им дете, няма да пътува до Великобритания, след като е била посъветвана от лекар да не лети, обявиха от Бъкингамския дворец.

Принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II, почина на 99-годишна възраст на 9 април. На погребението му няма да присъства и премиерът Борис Джонсън, като причините за това са Covid-мерките.

Максимум 30 души могат да се съберат на едно място за церемонията и министър-председателят е решил да отстъпи място на роднините на Филип.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024