САЩ, Китай и ОАЕ вече са на Марс: Защо точно сега и какви са целите им Снимка: © mars.nasa.gov

През последните 13 години към Марс са насочени седем мисии. Само през 2021 г. обаче САЩ, Китай и Обединените арабски емирства започват едновременно да изследват „червената планета“. Големият въпрос е – защо точно сега?

Някои наричат съревнованието „битка“ за Космоса, но истината е, че пред космическите агенции се отвори удобен прозорец, да изстрелят ракети с кораби и роувъри към Марс. „Червената планета“ и Земята обикалят около Слънцето с различна скорост и когато са най-отдалечени, се намират на повече от 400 млн. км. В най-близката си точка, която достигат на всеки две години, са само на 60 млн. км. Подобна възможност се откри пред САЩ, Китай и ОАЕ в средата на миналата година, когато трите мисии започнаха.

„Изстрелването на космически кораб от Земята до Марс е като хвърлена топка от коутърбека към посрещащия. Не я хвърляш там, където се намира той в момента, а където ще бъде след определено време“, обясняват от NASA. Мисията отнема 7 месеца и таймингът е много важен – един час закъснение или по-малко гориво могат да объркат сметките.

Роувърът Perseverance кацна успешно на Марс

Ако космическата агенция не бе изстреляла ракетата Atlas V до 15 август 2020, трябваше да чака чак до 2022 г. На 18 февруари обаче роувърът Perseverance кацна на планетата и даде старт на една от най-очакваните мисии. По-рано през февруари китайската капсула Tianwen-1 навлезе в орбитата на Марс и скоро ще прати на повърхността ѝ своя роувър, а Hope на ОАЕ също вече е в орбита, но няма да каца.

И трите държави виждат пътуването до „червената планета“ като възможност да отговорят на някои от най-екзистенциалните въпроси, свързани с климата, историята на Марс, дали там има живот и възможно ли е в бъдеще да бъде обитаема.

Perseverance влезе в атмосферата на Марс със скорост от около 19 хил. км/ч и директно се насочи към кацане. Премина успешно през така наречените „седем минути ужас“, докато се приземи – напълно самостоятелно, без дистанционно управление. Веднага след това задейства една от 19-те си камери за заснемане на 3D изображения и изпрати снимка към Земята.

Шестото успешно приземяване на NASA на „червената планета“ вкарва в действие цяла лаборатория на колела – Perseverance („Постоянство“) струва 2,7 млрд. долара. Роувърът ще събира проби от кратера Йезеро, които ще складира и ще предаде на бъдеща мисия, която да ги пренесе към Земята. NASA вече работи и по нея, заедно с Европейската космическа агенция, като плановете са да започне през 2026 г.

Кратерът, на който Perseverance кацна, е с широчина близо 45 км и учените смятат, че е бил делта на река преди близо 3,5 милиарда години. Това означава, че е потенциална „златна мина“ за вкаменени микроорганизми. NASA търси точно това – доказателства за живот на планетата на ниво микроби.

Кратерът е съставен от различни по произход скали, които ще помогнат за изучаването на геологията на Марс. Цел на Perseverance е да разузнае климата и да разбере дали планетата е годна за живот.

Мисията ще изпитва методи за производство на кислород в атмосферата на Марс и ще търси подпочвена вода, което я прави по-сложна от тази на предходните четири марсохода на NASA.

На борда е и хеликоптерът Ingenuity, който трябва да тества летенето в атмосферата на Марс и така да даде информация за бъдещи мисии, при които повърхността на планетата да се изследва от въздуха.

Цялата мисия Perseverance струва почти 3 млрд. долара и се очаква да продължи 687 дни – една година на Марс. „Това са конкретни стъпки към следващата цел, която се задава на хоризонта – изпращане на хора там“ – каза топ ученият в екипа на NASA Томас Зурбухен.

На 10 февруари Китай също навлезе в орбитата на планетата чрез своята капсула Tianwen-1 Това е първата мисия на Пекин до Марс и докато Китайската космическа агенция не дава толкова подробна информация за конкретните ѝ цели – от NASA казват, че тя ще опита да „направи всичко, което може да бъде сторено на Марс“.

Това включва изследване на почвата, околната среда и атмосферата, както и търсене на индикации за наличие на вода. Космическият апарат е съставен от няколко компонента, включително и роувър, който ще се подготвя по-дълго, преди да опита стъпване на повърхността. Ако успее да го стори през май, Китай ще е третата страна, която ще кацне на Марс.

"Студена война" на Марс: САЩ и Китай са готови за "сблъсък" в Космоса

Tianwen означава в превод „търсене на небесната истина“. Поетът Цюй Юан е автор на едноименна поема, написана още преди н.e. Той е считан за един от най-великите китайски автори и политици. Според местната агенция Xinhua – Юан задава серия въпроси за небето и звездите, на които Tianwen-1 ще опита да отговори.

Идеята за мисията идва преди 6 години, а на 23 юли 2020 ракетата вече е в Космоса. Пекин има още една цел – да отбележи 50-ата годишнина от основаването на космическата си агенция по възможно най-забележителния начин.

Преди около 4 милиарда година атмосферата на Марс се променя, а водата се изпарява. Учените обаче не могат да отговорят на въпроса защо. Tianwen-1 ще опита да открие подпочвени води на Марс. Също като NASA, тя ще събере проби от почвата, които ще бъдат транспортирани до Земята от мисия през следващото десетилетие.

Роувърът е захранван от соларни панели. Той ще изследва повърхността с помощта на радар и ще прави химически анализ на почвата. Разполага още с магнитометър, минералогичен спектрометър, анализатор на неутрални частици и анализатор на енергийни частици.

Малко по-различна е мисията на Обединените арабски емирства, които през юли 2020 влязоха в историята с първия си "поход" до Марс - Al Amal / "Надежда". Тя се смята за един от водещите проекти за ускоряване на техническото и научното развитие - крачка напред от дългогодишната зависимост на икономиката от търговията с изкопаеми горива.

Сондата Hope вече е в атмосферата на „червената планета“ и целта ѝ е да създаде „цялостна картина на атмосферата на Марс и нейните слоеве“, съобщава космическата агенция на страната. Мисията ще продължи една марсианска година и трябва да отговори на няколко важни въпроса: Как се движат газовете в атмосферата?; Как се променят във времето?; Как става смяната на сезоните?; Как се получават метеорологични събития като прашните бури в ниските слоеве на атмосферата?

ОАЕ няма да прати роувър на повърхността на планетата. Орбиталната мисия струва 200 млн. долара. Станцията е снабдена с три различни инструмента, които ще правят изображения на повърхността на Марс и ще събират данни за състава на атмосферата.

Проектът се ръководи от Космическия център „Мохамед бин Рашид“, а сондата е разработена в колаборация с Университетите в Колорадо, Аризона и Калифорния. Името „Надежда“ е избрано, защото мисията „изпраща послание за оптимизъм на милиони араби“, казват ръководителите.

„Марс е мистерия, а точно сега разполагаме с визията и технологията да я изследваме“, добавят те. „Това е проект за бъдещето на човечеството“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024