Вълна от недоволство срещу BBC заради траурната програма за принц Филип Снимка: © Getty Images

Смъртта на 99-годишния принц Филип стана водеща новина за всички британски медии, но промяната в програмата на обществената BBC се оказа нетърпима за много от зрителите й - достатъчно много, за да накарат ръководството на телевизията да отвори специална страница за оплаквания от предаванията, посветени на покойния съпруг на кралица Елизабет II.

"Получаваме оплаквания заради твърде дългото отразяване на смъртта на негово кралско величество принц Филип, херцог на Единбург. Моля, въведете e-mail адреса си, за да регистрирате жалбата си по този повод. Ще ви изпратим отговора на BBC, веднага щом той бъде готов", се казва във формуляра, публикуван в рубриката за обратна връзка на сайта на медията.

BBC промени цялата си програмна схема за петък, 9 април, след като стана ясно, че принц Филип е починал след продължително боледуване.

Вместо финалa на MasterChef по основния канал на телевизията са излъчени още новини и предавания в памет на покойния принц Филип. BBC Two e свалилa от ефир епизод на градинарското предаване "Gardeners' World" - една от най-гледаните програми с десетилетна история. Ефирът на BBC Four е спрян във вечерния часови пояс с надпис "Моля, прехвърлете се на BBC One заради важен информационен бюлетин".

Разместванията на програмата очевидно не са се харесали на някои британци, които се оплакват от изместването на общественото внимание върху кралското семейство. Най-често срещаното оплакване не е заради тона в отразяването на живота на Филип, а заради факта, че едно и също съдържание е "превзело" целия ефир.

"Току-що осъзнах, че BBC са свалили всички предавания по 1 и 2 канал (включително финала на MasterChef, за да излъчат абсолютно същото траурно предаване за принц Филип. Едно и също предаване тече по двата канала едновременно. Това наистина е странно", пише една от недоволните зрителки в Twitter.

"Само за 12 часа BBC направиха по-задълбочено отразяване на смъртта на Филип, отколкото за Brexit в продължение на последните 5 години", коментира друг потребител.

И още:

"Виждам, че BBC са свалили всички предавания за близките 24 часа в чест на принц Филип. Срамота е, че не направиха същото за 150-те хиляди души, починали от Covid-19 заради нашето некомпетентно правителство".

"Чудя се какво ли щеше да си помисли принц Филип, за когото казват, че "модернизирал" монархията, ако види, че собствената му смърт на 99-годишна възраст е накарала BBC да сметне за неподходящо излъчването на "Gardeners' World", пишат критиците на обществената медия в Twitter.

Някои от тях определят тона, зададен от BBC в почит на покойния съпруг на кралицата, като "държавна пропаганда" и сравняват отразяването на смъртта на Филип с "усещане сякаш сме в Източна Европа преди 40 години".

Извън политическите съображения на недоволните хора - някои от зрителите на BBC просто остават разочаровани, че няма да могат да гледат очакваните сериали и предавания.

Програмите на останалите големите телевизии на Острова също се превърна в тема на дебат. Докато ITV също заложи на специални предавания за принц Филип на 9 април, другата телевизия с национално покритие Channel 4 не промени праймтайма си и остави риалити шоуто Couples Come Dine With Me (английския вариант на "Черешката на тортата").

Част от коментаторите се възмущават на "нетактичността" на този избор, но други напомнят, че при внезапната смърт на лейди Даяна през 1997 г., когато всички национални медии са излъчвали едновременно погребението й, само Channel 4 е пускал анимационни филми, за да могат децата да гледат нещо по-различно.

"Днес в Channel 4 излъчихме 30-минутна специална новинарска емисия малко след съобщението за кончината на херцога на Единбург; подробна информация за живота му пуснахме в 16 ч., а в 19 ч. ще има разширена емисия на новините. Channel 4 има задължение да предлага алтернативна програма на всички останали телевизии, затова се върнахме към нормалния си график", казва Луиза Комптън, директор на Новините в медията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024