Сутрешни новини: Великобритания започва ваксинирането; Спортът в Беларус пострада заради Лукашенко

Новите случаи на Covid-19 в България са 2764, а направените PCR тестове – 6260. Това означава, че 44% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. В статистиката не попадат антигенните тестове.

Отново отбелязваме висок брой починали с доказан коронавирус – за изминалите 24 часа има 213 жертви. Общо от началото на пандемията те са 5010.

Борисов: Най-добрата антикризисна мярка е да отворим всичко на 21 декември

През последното денонощие от Covid са се излекували 3370 души, а активните случаи са 93 559. В болници се лекуват 6821 пациенти с доказан коронавирус, а 523 от тях се намират в интензивни отделения.


Румънският премиер Людовик Орбан подаде оставка, след като неговата управляваща Национално-либерална партия загуби парламентарните избори. НЛП спечели около 25% от гласовете на румънците във вот с безпрецедентно ниска избирателна активност, докато Социалдемократите спечелиха 30 на сто от тях.

Трети остана центристкият Съюз за спасение, който е традиционен партньор на десницата. Въпреки загубата управляващата партия очаква да сформира коалиция. Според местни медии, цитирани от БГНЕС – президентът Клаус Йоханис (НЛП) е обявил на Орбан, че той няма да бъде номиниран за министър-председател в преговорите за следващо правителство.

Досегашният премиер обаче остава лидер на партията. Той беше министър-председател в продължение на малко повече от година и каза, че си тръгва с чувство на „изпълнен дълг“. Добави още, че преговорите за нов мандат трябва да доведат до дясно-центристко правителство и поиска НЛП да издигне „достоен кандидат“.

Клаус Йоханис, който беше лидер на либералите, преди да бъде избран за държавен глава, вече е заявявал, че няма да даде нов шанс на социалдемократите след управлението им в периода 2017 - 2019 г. Очаква се досегашният вицепремиер Ралука Туркан да оглави служебното правителство.


От днес Великобритания започва плана си за масово ваксиниране на населението срещу Covid-19. Това ще става в избрани от здравните власти болници, отговарящи на изискването ваксината на Pfizer/BioNTech да бъде складирана при минус 70 градуса.

Страната е поръчала общо 40 милиона дози, като първата доставка включва 800 хиляди. Имунизирането ще продължи поне до следващата пролет, обяви ръководителят на националното здравеопазване сър Саймън Стивънс.

До 10 декември трябва да са готови списъците с медиците, желаещи ваксина

На първо място от деветте приоритетни категории за ваксиниране са възрастните хора от домовете за социални грижи и техния обслужващ персонал.


Чехия затяга мерките срещу разпространението на Covid-19 едва четири дни след като ги смекчи. Тенденцията за спад на броя на заразените е била прекъсната и в резултат на това работното време на ресторанти, барове и всички подобни заведения се съкращава до 20 часа. От сряда е забранена продажбата на алкохол, както и консумацията му на открито.

Извънредното положение в страната, което изтичаше в края на седмицата, се удължава. През последните 2 седмици държавата отбелязва 512 заразени на 100 хиляди от населението, както 16 жертви на Covid-19 на всеки 100 хиляди души, сочат данните на ECDC.

Властите в Гърция също удължиха строгите Covid-мерки до 7 януари. Въвежда се допълнителна мярка за задължителна 10-дневна карантина за влизащите в страната от 18 декември до 7 януари. Това ограничение не засяга шофьорите на товарни камиони.

Затворени за периода остават ресторанти, барове, кафенета, училища и театри. Няма да има зимен туризъм. За влизащите в страната се продължава изискването за отрицателен тест за Covid-19, направен до 72 часа преди пътуването, и адресен код. През последните две седмици страната отбелязва 222 заразени с Covid на 100 хиляди души, както и 12,8 жертви на 100 хиляди от населението.


Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са в задъдена улица при преговорите за Brexit и след втория си телефонен разговор. Той е продължил 90 минути, а двамата лидери са обявили, че условия за споразумение няма, предаде BBC.

Докъде стигнаха преговорите за Brexit: Постигнат е "пробив" по важен въпрос, но има шанс и за изход без сделка

Крайният срок за сделка е 31 януари, но все още съществуват значителни разминавания между двете страни по въпросите за риболова в британски води, правилата за бизнес конкуренция и начините за разрешаване на бъдещи спорове между двете страни.

По-късно през седмицата двамата ще се срещнат в Брюксел, за да продължат преговорите.


Международният олимпийски комитет реши временно да отстрани ръководството на Националния олимпийски комитет на Беларус от участие в събития под егидата на МОК, включително Олимпийските игри. Новината съобщи президентът на МОК Томас Бах.

Олимпийският комитет на Беларус се оглавява от президента Александър Лукашенко, който спечели изборите на 9 август тази година за шести пореден път. Той е обвиняван във фалшифициране на резултатите от опозицията и гражданите, а това доведе до масови протести срещу властта и арести.

МОК продължава да разследва евентуална дискриминация от страна на НОК срещу белоруските спортисти заради политически възгледи, което е нарушение на Олимпийската харта. Така комитетът на Беларус може да бъде обект на санкции в случай на нарушения. МОК спира финансирането към комитета с изключение на плащанията, които са свързани с подготовката за Олимпийските игри 2020 и 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024
Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024