Сутрешни новини: Висок брой починали и спад на Covid-пациентите в болници; Пълен локдаун в Турция за 3 седмици Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 1759, което представлява 12,5% от всички направени тестове през изминалото денонощие.

Оздравелите са над два пъти повече – 4100, но броят на починалите с доказан коронавирус остава висок. Единният информационен портал на здравното министерство отчита 194 жертви. От началото на пандемията те са 16 101.

Забелязва се спад на хоспитализираните пациенти с Covid. Вчера те бяха 8080, а днес – 7669. По-малко хора се лекуват и в интензивни отделения – 724 (при 746 вчера).

За последното денонощие са направени 10 910 ваксинации, като общо над 734 хиляди души са получили поне една доза от препаратите срещу Covid. От тях напълно имунизирани са 169 868 – или 2,46% от населението.


Правната парламентарна комисия ще обсъди на второ четене проекта за промяна в Изборния кодекс на "Има такъв народ". Останалите пет проекта - един на ГЕРБ-СДС, два на "Демократична България" и два на "Изправи се! Мутри, вън!" не стигнаха до пленарната зала. Предложенията на партията на Слави Трифонов събраха безпрецедентната подкрепа от 210 гласа при първото обсъждане.

Според проекта на "Има такъв народ", отпадат ограниченията за секциите в чужбина, създава се нов район "Чужбина" (но след преброяването на населението през септември-октомври 2021), въвежда се изцяло машинно гласуване в гoлeмитe ceĸции и експериментално дистанционно електронно гласуване за президентските избори, както и видеоизлъчване и видеозаснемане в избирателните секции.

Проектът предвижда смяна на Централната избирателна комисия , която да се състои от 15 членове и да се назначава с указ на президента след публични консултации.

От внесените преди второто четене предложения става ясно, че "Има такъв народ" са се отказали от гласуване по пощата на този етап, съобщава БНР. То е предвидено за президентските избори, но ще е експериментално - т.е няма да се взема предвид при определянето на резултатите.

Междувременно бюджетната комисия в парламента ще обсъди Плана за възстановяване и устойчивост, който трябва да разпредели 12 млрд. лв. от ЕС за българската икономика. Срокът за внасяне в ЕК е до 30 април, но преди няколко дни премиерът в оставка Бойко Борисов каза, че България е получила отсрочка заради настоящата политическа ситуация.


Турция налага пълен национален локдаун в продължение на три седмици. Страната ще бъде затворена от 29 април до 17 май, по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

От 19 ч. на 29 април до 5 ч. на 17 май спират междуградските превози, прекратяват се присъствените занимания в училище, затварят се детските градини, работа прекъсват повечето институции. Производственият сектор е освободен от ограниченията.

Общественият транспорт ще работи на 50% капацитет, а за пътуване между районите ще е нужно разрешение от властите. Търговските вериги ще работят с ограничено работно време. Ресторантите и кафенетата затварят.

Целта е броят на заразените и починалите с Covid да намалее, след като през последните дни новите случаи на зараза са десетки хиляди. Само преди ден Турция отчете 37,3 хиляди инфектирани и 353 жертви. Страната е шестата най-засегната от пандемията в света с над 4,6 млн. регистрирани заразени и повече от 38 хиляди жертви.

"Трябва да свалим броя на новите случаи под 5 хиляди на ден. Ако не го направим - след като Европа навлиза в период на облекчаване на ограниченията, ще понесем сериозни последствия”, каза турският президент Реджеп Ердоган.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че се е чувствала наранена след случая „Дивангейт“. По-рано през април тя и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел бяха на визита в Анкара, но турският държавен глава Реджеп Ердоган не осигури стол на Фон дер Лайен и тя трябваше да седне на дивана, на метри от събеседниците си.

Случаят предизвика скандал между Брюксел и Анкара, а председателят на ЕК твърди, че „Дивангейт“ се е случил, защото тя е жена. „Аз съм първият председател на ЕК, който е жена. Но съм председател на ЕК и очаквам да уважават статута ми. Очаквах и в Турция да се държат така с мен, но не го направиха“, каза тя пред евродепутатите и Шарл Мишел, цитирана от The Guardian.

„Не мога да намеря обяснение. Така че трябва да направя заключение, че се случи, защото съм жена. Щеше ли това да е случаят, ако носех костюм и вратовръзка? На снимките от предишните визити не видях недостиг на столове в залата“, добави Фон дер Лайен. „Също така обаче не видях жени на снимките“.

„Почувствах се наранена и сама – като жена и европеец. Защото това е свързано с нашата същност като европейци и показва колко още път трябва да извървим, докато жените са равни с мъжете – навсякъде и винаги“, каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024