Снимка: © Булевард България

Висшият съдебен съвет ще разгледа днес предложението на Янаки Стоилов за отстраняване на Иван Гешев от позицията на главен прокурор. 

Писмото на Стоилов беше внесено в края на миналата седмица, придружено от доклад на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, описващ серия от нарушения на етичните правила на магистратурата от страна на Гешев. 

ВСС трябва да реши дали да започне дисциплинарна проверка срещу главния прокурор. Според bTV - това ще е последното заседание на съвета преди лятната ваканция, а не е сигурно дали ще се събере кворум за началото на процедурата по предсрочно прекратяване на мандата.

Отстраняването на Иван Гешев: Тестът за еманципираност на ВСС с "малък шанс" за успех


Създаване на четири временни комисии и изслушване на министрите Бойко Рашков и Янаки Стоилов са точките в дневния ред на първото редовно заседание на 46 Народно събрание след церемонията по откриването му. 

В проекта за дневен ред е предложено да се формират: временна комисия за изработване на правилник на парламента; временна комисия за незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи в лесопарк "Росенец" и района на нос "Чукалята" (свързани с т.нар. летни сараи на Ахмед Доган); временна комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите на 10 юли и 2 септември 2020 г.; временна комисия за ревизия на изразходването на средства от Министерски съвет през изминалите 5 години (бившата комисия "Манолова" в 45 Народно събрание). 

Ако парламентът го гласува, Рашков и Стоилов ще бъдат поканени за изслушване във връзка с внесеното искане за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев. 


Бившият директор на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов е приет по спешност в болницата заради хипертонична криза. По информация на "Дарик нюз" и БГ он ер, той се лекува в интензивното отделение на "Пирогов" с високо кръвно. Очаква се да бъдат обявени повече подробности за състоянието му през деня. 

Асен Балтов беше освободен от поста си с решение на здравния министър Стойчо Кацаров на 14 юли, след като проверка на НЗОК установи нарушения за над 1 млн. лв. при отчитането на клинични пътеки. Лекарите от болницата излязоха на протести, а в сряда те се срещнаха с Кацаров в МЗ на разговор за необходимостта от реформи в системата. От "Пирогов" обжалват изводите от проверката на НЗОК пред съда. 


96 са новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие - лек спад на фона на тридневното последователно увеличение на заболеваемостта в страната. Направените тестове са 14 673. 

Излекуваните пациенти са 183, а трима души с коронавирусна инфекция са починали през изминалото денонощие. 

В болница се лекуват 726 души, а 80 от тях са в интензивни отделения. 885 953 са гражданите с пълен имунизационен курс срещу Covid-19. 


В четвъртък, след 14 ч., предстои да бъде пуснато движението по АМ "Тракия" между Чирпан и Стара Загора в платното за София. С това ще завършат планираните строителни работи по магистралата, която се ремонтираше в участък от 23 километра. 

Трасето е с възстановена носимоспособност на пътното тяло по метода студено рециклиране, с нова асфалтова настилка и подобрено отводняване, съобщават от АПИ. 

Строителните работи включват още машинно подравняване на банкетите, ремонтно-възстановителни дейности на общо 18 съоръжения в 52 км участък, бетонови работи, полагане на подосновен пласт, на геомрежа, на неплътен асфалтобетон и износващ пласт от сплитмастик. Отсечката е с нова хоризонтална маркировка, нови пътни знаци и ограничителни системи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина