Сутрешни новини: Започват ваксинациите във Варна и още градове; Пуснаха на свобода юриста от ФБК на Навални Снимка: © Getty Images

След като ваксинирането срещу Covid-19 започна официално в София, Пловдив и Бургас на 27 декември, в понеделник то продължава във Варна, Търговище, Ямбол, Сливен и Смолян.

Във Варна първи доза ще получи лекар от Центъра за спешна медицинска помощ, сподели областният управител Стоян Пасев пред БНР. "В самите лечебни заяведения си имат манипулационнни, така че там са ваксинационните центрове. 975 са дозите, които пристигнаха. Половината остават за Варна, другата половина се раздават за останалите пет области в Североизточна България“.

Сестри, лекари, столетници и министър Ангелов са първите ваксинирали се в ЕС

В Търговище най-напред в списъка са лекари и други медицински специалисти на първа линия. За многопрофилната болница в града са предназначени 65 дози, а 15 ще бъдат разпределени в областта.

Първите 100 дози в Ямбол и Сливен ще бъдат поставени на медици и лични лекари, съобщи bTV. Директорът на местното РЗИ е първи в списъка.

"Разумът започва да надделява над емоциите, страхът отстъпва пред надеждата"

Ваксините в област Велико Търново се очаква да бъдат доставени по обяд. Предвидени са 40 флакона за 200 души на първа линия. Този район включва още Плевен, Ловеч, Габрово и Русе. Ваксинирането ще започне във вторник.

Тази сутрин започват имунизациите в Смолян, където първи ще бъдат ваксинирани петима медици.

В неделя здравният министър Костадин Ангелов стана първият български гражданин, ваксиниран срещу Covid-19.


Новите случаи на Covid-19 в България са 332, а направените тестове – 2810. От тях 1906 са PCR, а 904 са антигенни. Това означава, че малко под 12% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни.

Починалите с доказан Covid са 41, а жертвите от началото на пандемията достигнаха 7164. След отчетени нови 1266 излекувани - общият брой на оздравелите вече е над 111 хиляди.

Активни носители на вируса са 79 544 души, в болници са настанени 5571 пациенти с коронавирус, а 523 от тях се нуждаят от интензивни грижи.


Любов Собол - юристът на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални – е освободена от ареста в Москва, след като прекара там 48 часа. Тя бе задържана на 25 декември след цял ден разпити, като това се случи само няколко дни след разговора на Навални с един от предполагаемите извършители на нападението срещу него с Новичок.

Кремъл отвръща на Навални: Обиск и обвинение срещу юриста на ФБК Любов Собол

Собол се появи пред дома на химика Константин Кудрявцев и опита да му вземе интервю във връзка със самопризнанията, които той направи пред критика на Владимир Путин. Но ѝ бе повдигнато обвинение за навлизане в чужда собственост. Според официалния доклад – тя не се подчинила на заповедите на полицията.

Юристът отрича всички обвинения. „Напълно е съм невинна“, каза 33-годишната жена пред „Дожд“.


Американският президент Доналд Тръмп подписа в неделя пакета с икономически мерки на стойност 900 милиарда щатски долара, които да подпомогнат САЩ да се справи с кризата, породена от Covid-пандемията. Първоначалните планове на републиканеца бяха да блокира законопроекта, който беше одобрен от Конгреса, но бе поставен под натиск от законодателите да промени решението си.

„Подписвам този законопроект, за да възвърна помощите за безработните, да върна обратно на работа нашите служители в авиационните линии, да добавя повече пари за доставката на ваксини“, сподели Тръмп.


Дългоочакваното завръщане на Роджър Федерер на тенис корта няма да се случи на Australian Open. За огромно съжаление на всички негови фенове –швейцарецът, който е 20-кратен шампион от Големия шлем, е взел решение да продължи възстановяването си и ще бъде отново на корта за официални мачове едва след австралийските турнири. „Мейджърът“ в Мелбърн започва на 8 февруари.

Федерер претърпя две операции на коляното през 2020 и още се възстановява. Новината за оттеглянето от Мелбърн бе потвърдена от неговия агент Тони Годсик в интервю пред Associated Press.

„Роджър реши да не играе на Australian Open 2021. Той направи сериозен прогрес в последните няколко месеца със своето коляно и физическо състояние. Но след консултация със своя екип, той прецени, че най-доброто решение за него в дългосрочен план е да се завърне към състезателния тенис след Australian Open“, каза Годсик. „Идващата седмица ще започна дискусии за турнири, които започват в края на февруари, и тогава ще започнем да изготвяме график за остатъка от годината“.

Прочетете още в TennisKafe.com.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024