Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията Снимка: © Getty Images

Светият Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена. Това обаче не е от компетенциите и правомощията на Българската православна църква, става ясно от нейна позиция след заседание.

Храмът се оказа затворен, след като България експулсира на предстоятеля му - представителят на Руската патриаршия в София архимандрит Васиан, заедно с още двама граждани на Беларус. Единият от тях също е свещеник. Изгонването им е заради данни, че застрашават националната сигурност и дойде дни, след като Васиан беше обявен за персона нон грата и в Северна Македония - по подозрения в шпионаж.

След тези действия Русия обвини българските власти в "богохулство" и възникна спор чия точно собственост е руската църква и кой взима решението дали тя да бъде затворена. До момента се знае, че по документи собствеността на сградата на храма е на руското посолство.

Междувременно българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на храма и да извършват богослуженията.

На заседание във вторник Синодът обсъди случая, като заяви, че "подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх". Той изразява надежда, че храмът ще може да бъде отворен "в най-скоро време", но подчертава, че тези действия не зависят от българската православна църква, тъй като това не е от компетенциите и правомощията ѝ.

От съобщението става ясно, че Св. Синод е възложил на канонично-правна комисия "да проучи и анализира уставите за фукциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се прозинесе".

Против тези решения е гласувал единствено Видинският митрополит Даниил, който по-рано не скри мнението си по случая с изгонените руски свещенници и публично се обяви против експулсирането им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024