Светът влиза в нов Ренесанс със седмия албум на Бийонсе

Шест години изминаха от последния истински самостоятелен албум на Бийонсе. След "Lemonade" през 2016 поп легендата издаде нелошо, но не и паметно LP със съпруга си Jay Z, след което през 2019 издаде "The Gift" - саундтракът ѝ за римейкът на "Цар лъв" на Disney. Сега обаче е време за седмия ѝ албум и заглавието на "Renaissance" бележи не само нейното завръщане, но и събуждането на обществото след дълъг пандемичен сън:

"След цялата тази изолация и несправедливост през последната година, вярвам, че сме готови да излезем, да пътуваме, обичаме и да се смеем отново," казва Бийонсе пред Harper's Bazaar през 2021. "Усещам, че настъпва ренесанс и искам да подпомогна това освобождаване по всеки възможен начин."

Поп иконата никога не би направила банален албум за наслаждаването на живота, любовта и щастието. Вместо това тя се появява обратно в центъра на вниманието в ролята на сирена, която ни подмамва към дансинга.

Водещият сингъл "Break My Soul" ни поднася буйна и еуфорична порция дива хаус от 90-те. Макар да не е най-новаторската или хитова нейна песен, тя е първата от шест години, която влиза в чарта US Top 10 и се понася по радиостанциите.

В по-голямата си част "Renaissance" се насочва към много по-еклектична и приключенска територия, като по този начин се превръща в перфектният саундтрак за това лято. Бързият ритъм в парчетата ни отвежда към комбинация от диско, нотки на соул, афробийтове, електронна денс музика, трап, хаус и R&B - често всички тези жанрове попадат в рамките на една и съща песен.

В някои случаи сблъсъците между стиловете са още по-любопитни - Alien Superstar заема постройката на припева си от "I'm Too Sexy" на Right Said Fred, но именно бързият преход към нещо съвсем различно не позволява акцентът да падне върху точно тази част. При други комбинации ефектът не е толкова добър - в основата на "Summer Renaissance" стои "I Feel Love" на Дона Съмър, но докато рифът на Джорджо Мородер остава все толкова магически, припевът не успява да пресъздаде въздействието на оригинала.

Тези жанрови заигравания на Бионсе са придружени от призиви към слушателите да се отдадат изцяло на удоволствието. Личността и нейните интереси са поставени на преден план, без значение от образът, който действията биха създали пред обществото. Афоризми за себеактуализация, секс и любов оформят философията на изпълнителката за горещо лято. Убедителните вокални изпълнения помагат за успешното предаване на посланията.

Социалните послания в творчеството на поп звездата през последното десетилетие са изгради определени очаквания към нея и новия ѝ албум. С "Renaissance" тя отказва да носи мантията на перфекционист и говорител по общественозначими теми, която ѝ поставят. Когато списъкът с имената на песните излезе в публичното пространство, мнозина вярваха, че "America Has a Problem" ще предложи буквално изложение на заглавието си. Оказа се, че е кръстена на песента на Kilo Ali, чийто семпъл използва.

Обявен като първи албум от трилогия, "Renaissance" не може да бъде окачествен като най-добрия албум, който Бийонсе е издавала, но същевременно изпълнява предназначената си функция. Той представлява празник на охолния живот отвъд очакванията на другите - чувство ѝ за свобода е осезаемо и заразително.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024