FIFA отстрани ръководителя на испанския футбол заради скандала с целувката (Обновена) Снимка: © Getty Images

Новината е обновена на 26 август в 17:41 часа


Президентът на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес е отстранен от FIFA за период от 90 дни. Новината идва часове след като националният женски отбор по футбол на Испания обяви, че няма да се състезава за страната, докато Рубиалес не подаде оставка.

Световните шампионки обявяват бойкот заради скандала около нежеланата целувка, която Рубиалес дава на футболистката Дженифър Ермосо малко преди да ѝ връчи медал.

FIFA заяви, че в допълнение към отстраняването от всички футболни дейности, нито на Рубиалес, нито на футболната федерация е позволено да контактуват с Ермосо.

В петък шефът на испанския футбол се обяви за жертва на "фалшив феминизъм" и отказа да подаде оставка от ръководния пост. Той също така обясни, че целувката между него и Ермосо е била "взаимна" и с нейно съгласие.

Футболистката обаче отрича това. В ново изявление в социалните мрежи тя казва, че твърденията на Рубиалес са "категорично неверни и са част от манипулативната култура, която той е създал".

"Искам да поясня, че в нито един момент не се е състоял разговорът, за който говори г-н Луис Рубиалес, и най-вече целувката му никога не е била по взаимно съгласие. Чувствам необходимост да съобщя за този инцидент, защото вярвам, че никой човек, в каквато и да е работна, спортна или социална среда, не трябва да бъде жертва на подобен тип несъгласувано поведение. Чувствах се уязвима и жертва на импулсивно мотивиран, сексистки, не на място акт, без каквото и да е съгласие от моя страна", пише тя.

"Просто не бях уважавана", завършва футболистката.

Испанското правителство започна съдебна процедура с цел отстраняване на 46-годишния ръководител на футболната федерация, а FIFA също започна отделно дисциплинарно производство срещу него.

Очакваше се Рубиалес да подаде оставка на извънредното общо събрание в петък, но вместо да направи това, той се обяви за жертва и заяви, че ще "се бори докрай".

Луис Рубиалес целувка футболистката Дженифър Ермосо без нейното съгласие Луис Рубиалес се обяви за жертва на "фалшивия феминизъм" и няма да подаде оставка за спорната целувка

Целувка помрачи триуфма на Испания на Световното по футбол за жени -  Дженифър Ермосо Целувката на Луис Рубиалес може да му струва поста като шеф на федерацията по футбол


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024