Целувката на Луис Рубиалес може да му струва поста като шеф на федерацията по футбол Снимка: © Twitter

Испания триумфира на Световното по футбол за жени. Вместо да се говори за гола на Олга Кармона, която изведе тима до победа с 1:0 над Англия, или за силното представяне на останалите жени, вече втори ден в центъра на вниманието е изненадващата целувка на президента на Испанската федерация по футбол Луис Рубиалес.

След края на мача Рубиалес целуна по устата състезателката Дженифър Ермосо - непосредствено преди да ѝ връчи медал.

,,Не ми хареса.. Но какво да направя?", се чу Ермосо да казва на съотборничките си в лайв стрийма от събитието.

Случката предизвика гневна реакция сред обществеността, медиите и множество граждански организации.

Действащият министър на културата и спорта Микел Исета коментира пред местен радиоканал, че целувката е неприемлива и поиска от Рубиалес да даде обяснение и да се извини. Говорителят на прогресивната лява партия "Сумар" Марта Лоис призова Рубиалес да подаде оставка.

,,Спонтанната целувка е вид сексуално насилие, от което ежедневно страдаме всички жени. Досега не беше видимо. Не трябва да го нормализираме (повече)", написа министърът на равенството между половете в страната Ирене Монтеро в Twitter.

По-късно потърпевшата футболистка Джени Ермосо омаловажи инцидента в изявление, изпратено от името на федерацията до испанската информационна агенция EFE. В него тя описва случката като ,,спонтанен и взаимен жест, продиктуван от огромната радост от спечелването на световната купа".

Самият Рубиалес също опита да не придава важност на случилото се, отхвърляйки обвиненията, че е действал неадекватно.

,,Това беше целувка между двама приятели, които празнуват“, каза той след победата и определи хората, които виждат нещата различно като „идиоти “. „Нека ги игнорираме и да се наслаждаваме на добрите неща.“, продължи Рубиалес.

На следващия ден президентът на федерацията промени отговора си.

„Имаше изявления от моя страна, в които казах, че смятам, че това е идиотщина. Това беше така, защото никой отвътре не му приписваше и най-малко значение, за разлика обаче от външните лица. Така че искам да се извиня на тези хора, защото, ако е видяно по различен начин, със сигурност те имат своите причини.", каза Рубиалес.

Това не са двама души при равни условия. Двете (федерацията и отбора) са част от йерархия, която той оглавява. Рубиалес има власт над Хермосо.", написа журналистката Ана Рекена Агилар в ElDiario.es.

Водещият Хосе Луис Састре намекна по испанската телевизия Cadena Ser как тази неравностойна връзка е довела до двоен стандарт.

„В стотиците празненства, които видяхме между Рубиалес и играчи от мъжки пол, той не хвана нито един от тях за главата, за да го целуне, без да попита.“

Другата новина, която помрачи победата от Световното е смъртта на бащата на Олга Кармона. След мача Кармона, която вкара печелившия гол, разбра, че баща ѝ е починал два дни преди финала. Информацията умишлено е била пазане в тайна от нея, за да не се отрази на психическото ѝ състояние във важния за отбора момент. По ирония на съдбата Кармона посвети гола си на приятел, чиято майка си е отишла от света наскоро.

Централният бек на отбора Ирен Паредес също беше сполетяна от лична трагедия - младата жена загуби баща си няколко дни преди Испания да започне подготовката си за Световното първенство.

Паредес посвети титлата на него.

Днес действащият министър-председател на Испания Педро Санчес поздрави шампионките от Световната купа за жени в президентския дворец. Той им връчи златни медали за спортни постижения в чест на победата.

,,Постигнахте нещо много важно. Момичетата, които ви гледат, виждат футбола като област, в която могат да се развиват както спортно, така и личностно“, каза Санчес.

Луис Рубиалес целувка футболистката Дженифър Ермосо без нейното съгласие Луис Рубиалес се обяви за жертва на "фалшивия феминизъм" и няма да подаде оставка за спорната целувка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024
Важно днес

Главчев предупреди за закъснение на изборния резултат от вота 2 в 1

Според премиера изборните комисии ще трябва да преброят 3 пъти повече числа от друг път

11:59 - 09.05.2024
Политика

Коя е Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония

Тя отхвърля обвиненията в национализъм, но е против конституционните промени по пътя към ЕС

11:52 - 09.05.2024
Живот

Какъв ще е ефектът от новата организация на движението в центъра на София

Живеещи в района протестират, а отварянето на нови паркоместа е заложник на изборите

11:40 - 09.05.2024