Луис Рубиалес се обяви за жертва на "фалшивия феминизъм" и няма да подаде оставка за спорната целувка Снимка: © Getty Images

Президентът на Испанската федерация по футбол Луис Рубиалес отказа да подаде оставката си от ръководния пост след седмица на остри критики заради скандала около нежеланата целувка, която той дава на състезателката Дженифър Ермосо малко преди да ѝ връчи медал.

Рубиалес заяви, че "ще се бори докрай" и няма да подаде оставка, като същевременно се обяви за жертва на това, което нарече "фалшив феминизъм". По време на извънредно общо събрание на федерацията той каза, че целувката между него и Ермосо е била "взаимна" и се оплака от "несправедливите" атаки по негов адрес.

"Това беше спонтанна целувка... Беше спонтанна, взаимна, еуфорична и със съгласие, което е важното. Това е отговорът към всички критики, към цялата кампания, която беше организирана в тази страна: че е било без [нейното ]съгласие. Не. Беше със съгласието ѝ", заяви Рубиалес.

Шефът на испанския футбол беше заснет да целува футболистката, която помогна на "Ла Роха" да спечели първата си титла от Световната купа за жени в неделя в Сидни. Той прави това без нейното съгласие, а по-късно 33-годишната жена заяви, че случката не ѝ е харесала, но не е знаела какво да направи. Ситуацията предизвика гневна реакция сред обществеността, медиите и множество граждански организации.

Заради коментарите си в петък Рубиалес отнесе допълнителни критики от някои членове на испанската футболна общност, включително съотборничката на Ермосо - Алексия Путелас. Тя определи изказването му за "неприемливо". Нападателят на мъжкия отбор на Испания Борха Иглесиас заяви, че няма да играе за националния отбор, "докато нещата не се променят".

Въпреки че в началото на седмицата Рубиалес призна, че е "допуснал грешка", той не понесе реална отговорност за действията си. Срещу него се изказваха както представители от футболния свят, така и испански политици, включително премиерът Педро Санчес, който заяви, че извинението за подобна постъпка е "недостатъчно".

Скандалът постави на фокус отношението към жените в испанското общество и в световния футбол, където през последните години участието на жените събира повече внимание, но все пак остава маргинализирано.

Испанската женска футболна лига - Лига F, съобщи, че е подала жалба за действията на Рубиалес до националния спортен съвет (орган на правителството - б.ред.). Световният ръководен орган FIFA обяви в четвъртък, че започва дисциплинарно производство срещу ръководителя на испанската футболна федерация, като заяви, че той да е нарушил "основните правила за достойно поведение" в играта.

Целувка помрачи триуфма на Испания на Световното по футбол за жени -  Дженифър Ермосо Целувката на Луис Рубиалес може да му струва поста като шеф на федерацията по футбол


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024