Наталия Киселова (БСП): Резултатите не ни радват, политическата криза се задълбочава

Юристът и кандидат-депутат от БСП Наталия Киселова изрази разочарование от резултата на партията на изборите и прогнозира, че политическата криза ще се задълбочи.

"Ще положим усилия да се излезе от полит криза. Но за съставяне на правителство е необходимо да има решение на Националния съвет на БСП, коалиционния съвет на БСП и едва тогава да говорим дали мжое да се подкрепи каквото и да е правителство. Отделен въпрос е с чий мандат и с какъв министър-председател", каза тя пред БНТ.

Киселова напомни, че има изрично решение на конгреса на БСП против коалиционно управление с ГЕРБ, но вече има прецедент с коалиция с ПП и ДБ. Тя все пак не затвори вратата за каквито и да е конфигурации: "Към момента е редно да има усилия за разговори и за конкретни политики в Народното събрание".

"Аз се надявам левицата да се е окопитила, да е спечелила макар и крехко доверие и да убеди българските граждани, че без левица няма да има демокрация. Бъдещето на левицатае гарант за бъдещето на парламентарната демокрация в България", каза още тя.

Наталия Киселова беше първият представител на листите на БСП, който коментира резултатите в нощта на 27 октомври. Преди нея обаче бившият депутат от партията Георги Свиленски (изключен от новото ръководство), прогнозира още по-голям спад на резултата на социалистите спрямо предварителните данни на екзитполовете до "между шеста и седма политическа сила, с около 6 процента".

"Първата им цел беше да върнат 800 000 гласа, които по техните думи Корнелия Нинова е загубила в рамките на три години. Не са върнали не 800 000, а и 8000 гласа. Може да се окаже и че не са върнали 8 гласа. Следващата им цел беше да се направи нещо по-голямо с гласовете на всички леви партии. Коалицията беше с 23 политически сили и не даде такъв резултат, какъвто коалицията на БСП с три партии през юни", каза още Свиленски пред Нова ТВ.

"Факт е, че и в този парламент левите хора и хората на труда, които имат нужда от социална защита, няма да бъдат представени. БСП е подчинена на ДПС Ново начало. БСП е подчинена, унижена, на колене пред ГЕРБ и ДПС и техните лидери", каза още той.

На финала Свиленски намекна, че се готви нов политически проект около старото ръководство на БСП / Корнелия Нинова. "Хората очакват нещо да се случи и то ще се случи", каза той, без да дава други подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кметът на Кърджали: "ДПС Ново начало" води пред Доган в областта

В града разликата е голяма в полза на Пеевски, твърди Мюмюн

23:48 - 27.10.2024
Важно днес

ИТН чака окончателните резултати, но няма да работи с ДПС на Пеевски

Според Тошко Йорданов е рано да се говори за бъдещо управление

20:45 - 27.10.2024
Важно днес

Президентката на Грузия не призна изборите - това е като "да позволим Русия да нахлуе"

Саломе Зурабишвили и опозицията зоват за масови протести срещу "Грузинска мечта"

20:23 - 27.10.2024
Важно днес

Първи коментар от ППДБ: Оставаме зад плана за равноотдалечен премиер

ГЕРБ носят отговорността за съставяне на правителство, припомни Николай Денков

20:17 - 27.10.2024