От около месец в IKEA можете да намерите нов SYMFONISK, с нова концепция. И преди сме писали за тази колаборация между американската компания за стрийминг устройства SONOS и любимата ни IKEA. Този път обаче SYMFONISK не е свиреща лампа, нито тонколона, която да сложим на бюрото или в библиотеката. Сега IKEA предлага свиреща картина.

Лично на мен това ми допадна дори повече от предишните поколения SYMFONISK, и има няколко сериозни причини за това.

Съвместната работа между американци (SONOS) и шведи (IKEA) започва още през 2017 г., като днес в асортимента на IKEA вече има три уникални продукта: безжичната тонколона SYMFONISK, свирещата лампа със същото име и сега „картината“. Кое им е уникалното всъщност?

Самата идея за колаборацията между шведския минимализъм и хай-тек компанията от Калифорния е жестоко попадение. Стрийминг системата с най-удобната и надеждна платформа за управление през мобилно устройство си партнира с компания, известна с опростения и практичен дизайн. SYMFONISK може да се интегрира с всяка съществуваща Sonos система и да ползва богатите ѝ възможности – групиране и разделяне на отделни „стаи“, даже и калибириране на звука спрямо помещението (работи само с iOS).

Какво означава това? Накратко, че във всяка стая можете да имате различен продукт на SONOS и всичките да контролирате от едно приложение, както и да ги ползвате синхронно, така че да слушате една и съща музика в цялото жилище, или обратно - в детската стая да вървят приказки, а в хола ви радио.

Между другото, едно от най-големите предимства (според мен) е, че SYMFONISK идва с вградено Sonos Radio. Разбирайте, стриймва неограничен брой радиостанции от цял свят, плюс всички български, естествено. Другите източници на музика са ясни – TIDAL, Deezer, музика от вашия сървър, от телефона, и т.н.

У нас тествахме две „картини“ в стерео двойка, позиционирани на около 3 метра една от друга, непосредствено зад „класическата“ аудио система, за да мога да сравня звука при същите акустични условия, с които сме свикнали.

Звукът е балансиран, чува се добре целият спектър, може би с лек акцент във високите честоти. SYMFONISK е отличен за ежедневно слушане, като има достатъчно мощност, за да може да се ползва за повдигане на настроението по време на партита или просто да танцувате на любими парчета.

Не всеки има място, а и не всеки иска обемисти класически тонколони. „Картината“ може да се позиционира хоризонтално или вертикално, да виси на стената или да е подпряна на пода.

Дизайнът е умен: колоната представлява плоска рамка с размери приблизително 50/30 см, дълбока не повече от 4 см. На рамката е закачен преден акустично прозрачен панел, който се вади - в нашия случай е бял със сиви елементи. SYMFONISK стои незабележимо върху всяка бяла или сива стена.

Интересното е от задната страна на устройството. В долната част има голям обем за прибиране на излишната дължина на кабела, а около самата рамка има слотове, процепи, през които самият кабел може да се насочва, така че да не пречи и да не дразни, в зависимост от мястото на „картината“ и позицията на контакта.

Захранващият кабел е направен много качествено, всъщност, почти не съм виждал производител на аудио техника да е отделил толкова внимание и ресурс за захранването. Кабелът е стабилен, с текстилна оплетка, която хем му придава устойчивост, хем все пак го държи гъвкав, за да е лесно да се работи с него. Външният му вид е такъв, че в никакъв случай няма да дразни.

Помислено е дори и за това – когато картината е на твърд под (паркет или плочи), се слагат две силиконови тапи, така че да няма опасност от плъзгане и падане. И тапите и специалните скоби за закачане на стена са включени в комплекта.

При леко разглобяване се вижда конфигурацията на високоговорителите – мидбасът е отгоре, а в основата е високоговорителят за високи честоти.

Това не е точно класическа конфигурация, но по приницип идеята е високочестотните говорители да са приблизително на височината на ушите при слушане. И тъй като все пак е „картина“, се предполага, че ще бъде закачена малко по-високо.

Конструкцията много прилича на придобилите популярност in-wall говорители, произвеждани от почти всички брандове във високия аудио клас. Широката (спрямо размера на драйвърите) предна повърхност играе ролята на дефлектор, дифузьор, който насочва звуковата вълна напред, но също така придава повече обем и странично разпръскване.

Приложението, с което работи, e SONOS 2. Няма да забележите разлика във външния му вид, но ако имате стари модели нa Sonos, ще трябва да ги ползвате с различни приложения. И трите продукта на IKEA обаче се свързват безпроблемно един за друг.

Освен за домашна употреба, "Картината" изглежда доста подходяща за офис, каравана, вила. Най-хубавото е, че е едновременно мобилна и естетична.

Цената също е добра - 350 лева за брой. Ако искате стерео - ще ви трябват две.

SYMFONISK : Домът не е само мебели, той е и звук


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие

България е изгубила над 844 000 души за 10 г.; Видин е останал без 25% от хората си

Преброяване 2021: Висока смъртност, ниска раждаемост и емиграция на активните хора в чужбина