Снимка: © Getty Images

Процентът на хората в България, които не искат да се ваксинират срещу Covid-19, леко е намалял, но скептичните настроения остават. Това сподели представителят на СЗО за страната ни доц. Михаил Околийски в интервю за „Тази сутрин“ по bTV.

Според резултатите от предишното изследване на Световната здравна организация – у нас 37% от хората не искаха да се имунизират. Сега тази цифра е намаляла до 35 на сто.

„Това е нисък процент, защото за други заболявания имаме над 50 процента склонност. Изненадващо е, че много малко се качи процентът на хората, които искат да си сложат ваксината, предвид настъпването на тази втора вълна. Лично аз очаквах, че процентът ще бъде доста по-висок. Той, според нашето изследване, е 43% - това са хората, които искат да си я поставят. Процентът на хората, които не желаят, леко е намалял – от 37 до 35%“, каза той.

По думите му – антиваксърите са малко, но гласът им е силен и се чува от останалите хора. „По-скоро хората са колебаещи се, не са антиваксъри. Но ние трябва да имаме политика как да ги привлечем в нашия лагер – на тези, които искат да се ваксинират“, сподели доц. Околийски.

Според изследването на СЗО - основното притеснение на гражданите е около страничните ефекти и дълготрайното действие на ваксината.

„Всички научни публикации, които съм чел, показват минимални странични ефекти. Като баща, като член на моето семейство, съм готов да поема тези „рискове“ и да си поставя ваксината в първия възможен момент“, каза доц. Околийски.

Вчера стана ясно, че 33% от лекарите на първа линия са заявили желание да се имунизират срещу Covid.

33% от медиците в България са заявили желание да се ваксинират срещу Covid

„Тези резултати са много динамични. Имах разговор с Министерството на здравеопазването вчера – те не включват хората от София-град, Кърджали и други места, този процент ще мине 50 и се надявам да стигне 70%, което според доц. Кунчев е достатъчно за стаден имунитет“.

„Медицинските работници са важна част от населението, но и при тях има много хора, които се колебаят, има скептици. Те биха дали един много добър пример на останалите си съграждани, като се ваксинират. От тях имаме нужда най-вече“, сподели представителят на СЗО за България.

Според него – положението с коронавируса в България в момента „наистина не е добро“. Доц. Околийски смята, че позицията на здравния министър Костадин Ангелов да иска продължаване на същите мерки и след 21 декември, е правилна и представлява „необходимост от опазване на живота и здравето на хората“.

„Надявам се да не се хвърляме от едната крайност в другата и да няма по-голяма вълна заразени около празниците, защото ефектът би бил опустошителен за България. Това празнуване и желанието на хората да компенсират тези несполуки от коронавируса, може да се превърне в тъгуване и загуба на близки хора, в ходене по болници. Знам от личен опит – положението не е толкова приятно, не е хубаво. Броят на хората, които имат нужда от интензивни грижи, се увеличава. Това, което искаме – да се отпуснем по празниците, може да се превърне една от трагедиите на живота ни“, каза доц. Околийски.

„Нямам впечатление, че много добре пазим икономиката си, не постигайки здравните резултати, от които имаме нужда“, добави той.

Вече стана ясно, че бързите антигенни тестове ще бъдат приравнени с PCR-пробите. Това може да повиши рязко броя на заразените на дневна база, но според представителя на СЗО у нас – е нужно да има „по-добра картина“ на това какъв е трендът на заболеваемостта.

„Видяхме в Словакия как с подобни антигенни тестове се тестуваха страшно много хора. Резултатите са обнадеждаващи, там Covid е под контрол. Това е начинът да се справим с пандемията, няма друг начин“, каза той.

А на въпроса дали да очакваме трета или четвърта вълна, отговори: „Когато морето е много бурно, вълните някак не се усещат. При това дифузно разпространение, не можем да установим точно кога има трета, четвърта вълна. Ако сме достатъчно рационални и се възползваме от ваксината, ще избегнем тези негативни тенденции“.


Прочетете още:

"За ваксините говорят хора, които мислят, че две таблетки B6 правят една таблетка B12"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед