СЗО и CDC предупредиха за непосредствена заплаха от морбили в целия свят Снимка: © Getty Images

Над 40 млн. деца са пропуснали ваксинацията срещу морбили през 2021 г. - това е рекордно високо ниво на пропуснати имунизации срещу инфекцията и е сигнал за значителна пречка в глобалния напредък към постигане и поддържане на елиминирането на морбили.

Тази тревожна тенденция съобщиха СЗО и Американските центрове за контрол на заболяванията (CDC) в съвместен доклад.

По данни на доклада в тези 40 млн. се включват 25 млн. деца, пропуснали първата си доза, а други 14,7 млн. са пропуснали втората си доза.

През 2021 г. в света са регистрирани близо 9 млн. заболели, като 128 000 от случаите са завършили със смърт, пишат експертите и подчертават, че в 22 държави са регистрирани разрушителни по мащабите си огнища на морбили.

"Спадът в обхвата на ваксините, отслабеното наблюдение за морбили, както и продължаващите прекъсвания и забавяния на имунизационните дейности поради COVID-19, заедно с постоянните големи огнища през 2022 г. означават, че морбили е непосредствена заплаха във всеки регион на света.", казват от СЗО и CDC.

През 2021 г. близо 61 млн. дози ваксина срещу морбили са били отложени или пропуснати поради забавяне на имунизационните кампании, свързано с пандемията. Това се е случило в 18 държави и е мощен отрицателен фактор, който може да върне морбилната инфекция.

Докладът припомня, че тези закъснения драматично увеличават риска от епидемии от морбили и призовава службите на общественото здравеопазване да ускорят усилията за ваксиниране и да засилят мерките за наблюдение.

„Настояваме за координирани съвместни действия от всички партньори на глобално, регионално, национално и местно ниво за приоритизиране на усилията за откриване и имунизиране на всички незащитени деца, включително тези, които са били пропуснати през последните две години“, казват СЗО и CDC в съвместно изявление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024