СЗО и CDC предупредиха за непосредствена заплаха от морбили в целия свят Снимка: © Getty Images

Над 40 млн. деца са пропуснали ваксинацията срещу морбили през 2021 г. - това е рекордно високо ниво на пропуснати имунизации срещу инфекцията и е сигнал за значителна пречка в глобалния напредък към постигане и поддържане на елиминирането на морбили.

Тази тревожна тенденция съобщиха СЗО и Американските центрове за контрол на заболяванията (CDC) в съвместен доклад.

По данни на доклада в тези 40 млн. се включват 25 млн. деца, пропуснали първата си доза, а други 14,7 млн. са пропуснали втората си доза.

През 2021 г. в света са регистрирани близо 9 млн. заболели, като 128 000 от случаите са завършили със смърт, пишат експертите и подчертават, че в 22 държави са регистрирани разрушителни по мащабите си огнища на морбили.

"Спадът в обхвата на ваксините, отслабеното наблюдение за морбили, както и продължаващите прекъсвания и забавяния на имунизационните дейности поради COVID-19, заедно с постоянните големи огнища през 2022 г. означават, че морбили е непосредствена заплаха във всеки регион на света.", казват от СЗО и CDC.

През 2021 г. близо 61 млн. дози ваксина срещу морбили са били отложени или пропуснати поради забавяне на имунизационните кампании, свързано с пандемията. Това се е случило в 18 държави и е мощен отрицателен фактор, който може да върне морбилната инфекция.

Докладът припомня, че тези закъснения драматично увеличават риска от епидемии от морбили и призовава службите на общественото здравеопазване да ускорят усилията за ваксиниране и да засилят мерките за наблюдение.

„Настояваме за координирани съвместни действия от всички партньори на глобално, регионално, национално и местно ниво за приоритизиране на усилията за откриване и имунизиране на всички незащитени деца, включително тези, които са били пропуснати през последните две години“, казват СЗО и CDC в съвместно изявление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022