Тагарев: Едва ли ще успеем да кажем с пълна убеденост откъде идва дронът край Тюленово Снимка: © Screenshot

Работната хипотеза е, че дронът, който беше открит на брега при село Тюленово, е паднал във водата по неизвестна към този момент причина и морското течение го е изхвърлило на българския бряг. Такова обяснение даде военният министър Тодор Тагарев на заседание на комисията по отбрана.

То беше свикано извънредно по повод бойния дрон с прикачен към него боеприпас, който беше намерен на брега край Тюленово. В обедните часове на понеделник боеприпасът беше обезвреден от екип на военноморските сили.

"Реагирахме съгласно протоколите. Българската армия поддържа екипи за реакция за невзривени боеприпаси. Още на разсъмване екипът е тръгнал за Тюленово. Взети са мерки взривната вода да не отива към брега и към морето", обясни министърът.

По думите му няма никаква опасност за гражданите и за околната среда, а работещите екипи са направили нещата напълно професионално.

"Дронът може да е паднал във водата и течението да го е извляклко към брега. Може да се е случило преди часове, може преди дни. Оценката на пръв поглед е, че може да са минали до две седмици откакто е паднал", каза още министърът пред комисията.

Произходът на летателното средство обаче все още остава въпрос без отговор. Тагарев обясни, че на този етап не може да се предположи дали той е украински или руски.

"Екипът на място е взел решение да не отделя боеприпасът от летателната част и е взривил целият дрон. Така че ние не разполагаме в момента с него, а само със снимки и остатъци. Ще се опитаме да анализираме, но едва ли ще успеем да кажем с пълна убеденост откъде идва този дрон. Може да идва и от едната, и от другата страна", заяви военният министър.

Той уточни, че в изявлението си от сутринта, в което говори за "ежеседмични случаи" на обезвреждане на боеприпаси говори за общия брой такива инциденти, а не конкретно за паднали дронове или Черно море.

а първите 7 месеца тази година 34 пъти са извеждани такива екипи. Неутрализирани са 127 броя боеприпаси от различен калибър", даде разяснения Тагарев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024