Тагарев: Русия използва всички средства, за да всява раздор в българското общество Снимка: © Screenshot

България разработва нов модел стратегически комуникации в Министерството на отбраната, за да противодейства на руското хибридно влияние.

Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев при откриването на обучението „Стратегически комуникации“, което се организира съвместно с Училището по информационни дейности в отбраната на САЩ.

В обучението участват 25 офицери и цивилни експерти по връзки с обществеността и публични комуникации от Министерството на отбраната и Българската армия, съобщиха от ведомството.

Тагарев обелязва, че обучението се провежда в особено подходящ момент, тъй като войната не е само на бойното поле, но е и война на идеи и възприятия.

„В сложната среда на сигурност имаме неприятел, който е много иновативен - Русия използва исторически предпоставки и всички възможни средства, за да прокарва днешните си интереси, като манипулира обществените нагласи в своя полза и всява раздор в българското общество. Това зловредно влияние засяга и Въоръжените сили и пряка моя отговорност е да се погрижа то да се ограничи или изобщо да изчезне в бъдеще“, казва Тагарев.

Според него, с помощта на изпреварващите знания и умения по стратегически комуникации министерството би могло да отгвори на предизвикателствата. Новият модел на стратегически комуникации на Министерството на отбраната не предвижда създаване на нови структури, а засилване на съществуващия капацитет за противодействие на хибридното влияние, стана ясно още от думите на Тодор Тагарев.

На откриването на обучението присъства и посланикът на САЩ в България н.пр. Кенет Мартен. Той отбеляза, че всички съюзници в НАТО, включително България и САЩ, са изправени пред предизвикателството да опровергават фалшиви наративи и да информират обществото за реалните заплахи за сигурността и за начините за преодоляването им.

„Виждам, че българското правителство приоритизира стратегическите комуникации като основен елемент на националната сигурност. Ангажираността на министър Тагарев с днешното събитие изпраща много силен положителен сигнал към всички и демонстрира, че стратегическите комуникации трябва да бъдат върховен приоритет“, подчерта Кенет Мертен.

По време на обучението ще бъдат представени основни похвати и техники на стратегическите комуникации, борбата с дезинформацията и противодействието на хибридните заплахи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024