Такса смет в София остава без промяна, общината планира да мие по-често улиците Снимка: © Getty Images

Столичната община запазва без промяна таксата за битови отпадъци на 1,6 промила за домакинствата и 10 промила за бизнеса и през 2024 година.

За фирмите, които изберат да плащат на база генерирани отпадъци, цената за контейнер от 1100 литра остава 1840 лв., а за контейнер от 3,5 кубични метра – съответно 11 040 лв. годишно.

Фирмите обаче ще плащат по-ниски такси за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване. Размерът се намалява от 4.3 промила на 3.8 промила.

Ефектът от това, според местната власт, ще бъде общо намаляване на разходите за компаниите, които изберат да плащат такса за битови отпадъци на базата на предварително декларирано количество боклук. За целта фирмите трябва да подадат декларация до 30 ноември 2023 г.

Това става ясно от съобщение на Столичната община за публикуваната за обществено обсъждане план-сметка за осигуряване на чистотата в София.

Според документа София планира да похарчи с близо 20% повече за чистотата през 2024 година, спрямо последните две години. Общата сума е в размер на 285 милиона лева.

  • По-често се предвижда да се почистват и зелените площи и публичните паркове и градини, като за целта са заложени 16 млн. лв.;
  • 12 млн. лв. ще бъдат предоставени на районите за косене и почистване в междублоковите пространства, градинки и зелени площи в кварталите;

Предвиждат се повече средства за машинно метене на улиците и площадите. Повече основни и вътрешноквартални улици в София ще се мият по-често.

След бърз преглед на начина, по който се организира почистването в София, новото ръководство на общината е установило, че близо 20 млн. лв. от отделените за почистващи дейности не са усвоени през настоящата година и стоят по сметката на институцията.

Заради установени пропуски са изпратени и допълнителни въпроси към Столичното предприятие за третиране на отпадъците, казват от общината.

„Идентифицирани са множество несъответствия в дейностите и разходите, включени в план-сметката, но поради краткото време на управление на новия екип на Общината, те не са нанесени като редакции в публикувания вариант. Следващите седмици ще продължим да търсим отговори на тези въпроси, които ще бъдат периодично публикувани. Заради вече установените несъответствия и проблеми в работата на завода, ще бъде направен финансов и технически одит на дейността му“, казват още от Столичната община.

Срокът за обществено обсъждане на план-сметката за чистотата на София е един месец.След това документът трябва да бъде разгледан от ресорните комисии и после да бъде гласуван от Столичния общински съвет в зала.

Към момента общинските съветници в София не са избрали председател на СОС и работата му на практика е блокирана.


Без стари коли в центъра на София от 1 декември. Забраната постепенно ще обхване по-широк периметър


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кметът на Дупница е обвинен за закана срещу полицейски началник

Преди дни Дангов развя руското знаме пред сградата на общината

19:56 - 13.05.2024
Важно днес

Забраната за реклама на хазарта влиза в сила. Радев реши да не налага вето на промените

Радев няма да налага вето на промените в Закона за хазарта

18:25 - 13.05.2024
Важно днес

Служебната власт влезе и в Държавната консолидационна компания

Уволнени са избрани с конкурс членове на борда, а за рокадите няма мотиви

18:15 - 13.05.2024
Живот

"Свобода" - мемоарите на Ангела Меркел ще бъдат издадени тази есен

Меркел издава първата си автобиография почти три години след края на мандата ѝ като канцлер.

16:50 - 13.05.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста Красимира Трифонова - тъщата на убития Пейо Пеев

44-годишният Пейо Пеев беше открит мъртъв в полуопожарена кола край хижа Алеко.

16:31 - 13.05.2024
Европейски дневници

Над половината от младите българи ще гласуват на европейските избори

Най-много са желаещите да гласуват сред младите в Румъния

15:16 - 13.05.2024
Важно днес

Прокуратурата иска половин млн. лв., за да пусне Васил Божков на свобода

Първоначално поисканата гаранция беше в размер на 130 хил. лв.

14:34 - 13.05.2024