Снимка: © Mando Duplantis

Макар постепенно ограниченията да отпадат и множество държави да се насочват към излизане от карантина, все още изолацията е налице. За професионалните спортисти това би трябвало да означава липса на състезания, но когато има желание, се намира и начин.

Трима от най-добрите атлети в овчарския скок ще премерят сили от задните си дворове - социалната дистанция ще бъде спазена, тъй като онлайн надпреварата ще се проведе от различни точки в света - Франция, Мисисипи и Луизиана.

Участниците в събитието, което ще бъде излъчвано през Facebook, Youtube и Twitter акаунтите на World Athletics, са Мондо Дуплантис: да преобърнеш представите за лимита на човешките възможности , легендата Рено Лавийени и неколкократният световен шампион Сам Кендрикс.

За 20-годишният швед това е един вид завръщане към корените, тъй като изумителният му път в спорта започва именно от летвата в двора на дома му. Влюбва се в овчарския скок, гледайки как по-големите прелитат един след друг над нея, но има един проблем - като дете е много дребен и лек, което не му позволява да огъва пръта, няма достатъчно тежест.

Баща му поръчва специално изработени прътове и приказката на Арманд ‘Мондо‘ Дуплантис започва.

„Може би съм човекът, който е започнал да практикува овчарски скок най-рано в историята – не виждаш много 7-годишни скачачи.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

8 years old mondo. #borntofly

A post shared by Mondo Duplantis (@mondo_duplantis) on

Днес той е носител на световния рекорд, като първо го подобри на 6.17, а след това надскочи и собственото си постижение с успешен опит на 6.18 метра.

Един от съперниците му в "домашното" състезание, което ще се проведе между 18 и 19 ч. българско време в неделя, е неговият ментор и носител на предишния световен рекорд Рено Лавийени, който от 2010 до 2016 е големият победител на Диамантената лига в седем поредни години.

Златният медалист от Олимпийските игри в Лондон забелязва таланта на младия Мондо рано и двамата се срещат за пръв път, когато шведът е на 13 години. С времето те изграждат приятелство и започват да тренират заедно, а Рено влиза в ролята на ментор и предава знанията си на тийнейджъра.

Днес те вече са равнопоставени съперници:

"Развълнуван съм, че ще се състезавам отново, особено срещу Сам и Рено. След като не е ясно на какви други турнири ще можем да се изправим един срещу друг, ще се насладим на този. Победата остава много важна, защото не обичам да губя от тях особено много," казва Дуплантис пред World Athletics. 

А след дълго затишие на този фронт ние отново ще можем да гледаме съревнование между едни от най-добрите атлети във света. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед