Татяна Дончева ("Изправи се! Мутри, вън") уличи ГЕРБ в разполагането на подставени лица във всички нови парламентарни групи, като предупреди, че сътресенията в най-малката коалиция около раздора с Николай Хаджигенов може да се повторят и в останалите опозиционни сили. 

Тя направи сравнение с 2014 г., когато "България без цензура" на Николай Бареков се преименува и започна да се дели още от самото начало на парламентарния мандат. 

"Вчера прозвуча изречението "Аз съм готов да се жертвам за министър" и това предизвика буря в социалните мрежи. Оставям настрани как звучи това. Аз и в нашата коалиция, от тези, които влизат в парламента, познавам още 4-5 души, които са готови да се жертват за министри. От останалите групи също имам 40-50 човека, които са готови да се жертват за министри. Нищо ново от "Големанов" насам... Политическа партия ГЕРБ се е погрижила в лицето на ръководството си такива хора да има навсякъде", каза Дончева. 

Като цитира думите на Симеон Сакскобургготски "Бъдете господари на мълчанието" и сравни политиката с игра на покер, тя призова колегите си "да не пускат карти, преди да им е дошъл редът". 

"Някои смятат, че са се изстреляли като с катапулт във върховете на политиката - това обикновено е измамно усещане. Измамно е усещането, че ние сме дошли, за да разрушим всички правила в политиката. Част от тези правила са полезни. Например, не може да отиваш на преговори, без да си оторизиран и без да е ясно какво представляваш", каза още тя. 

Дончева потвърди, че ИСМВ са готови да подкрепят евентуален кабинет с мандата на "Има такъв народ" на Слави Трифонов, но постави под условие дали изобщо той ще се възползва от мандата като втора политическа сила. 

Тя обърна внимание и на фактора с наближаващите президентски избори, които може да се отразят върху решението на Румен Радев как да води консултациите и дали да бърза да състави служебно правителство. 

"Когато президентът прави избор на третия субект, той също изхожда от обстоятелството, че предстоят президентски избори и че неговите съветници ще направят някои математики - например, трябва ли му веднага служебен кабинет? Трябва ли му малко по-късно служебен кабинет? Трябва ли му изобщо служебен кабинет? Каква конфигурация би се получила? Те биха ли били в благоприятна среда, когато текат президентски избори, за които Румен Радев вече обяви кандидатурата си?", каза Дончева. 

Също както Николай Хаджигенов преди ден - тя се обяви против бързи предсрочни избори, докато "ГЕРБ разполага с целия си инструментариум от финансова и силова подкрепа". 

"Ние трябва да отидем на следващи избори при положение, че сме в значителна степен отслабили ГЕРБ. Това е важно и не може да го постигне само едното служебно правителство", каза тя. 

Татяна Дончева посочи три минимални изисквания към 45 Народно събрание - промяна на Изборния кодекс и смяна на състава на ЦИК, прекъсване на серията от назначения на ГЕРБ по Закона за публичните предприятия и налагане на моратириум върху разместването на бордовете на дружества с държавно участие в периода на смяна на правителствата, както и "отпушване на възможността да се разчисти администрацията от калинки, гербаджии и всякакви други", с евентуална промяна в структурата на Министерски съвет и съкращаване на администрацията. 


Първи сблъсък между Мая Манолова и Николай Хаджигенов заплашва да разцепи "Изправи се! Мутри, вън"

Николай Хаджигенов: Коалицията с Мая Манолова приключи на 4 април


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни