Татяна Дончева ("Изправи се! Мутри, вън") уличи ГЕРБ в разполагането на подставени лица във всички нови парламентарни групи, като предупреди, че сътресенията в най-малката коалиция около раздора с Николай Хаджигенов може да се повторят и в останалите опозиционни сили.

Тя направи сравнение с 2014 г., когато "България без цензура" на Николай Бареков се преименува и започна да се дели още от самото начало на парламентарния мандат.

"Вчера прозвуча изречението "Аз съм готов да се жертвам за министър" и това предизвика буря в социалните мрежи. Оставям настрани как звучи това. Аз и в нашата коалиция, от тези, които влизат в парламента, познавам още 4-5 души, които са готови да се жертват за министри. От останалите групи също имам 40-50 човека, които са готови да се жертват за министри. Нищо ново от "Големанов" насам... Политическа партия ГЕРБ се е погрижила в лицето на ръководството си такива хора да има навсякъде", каза Дончева.

Като цитира думите на Симеон Сакскобургготски "Бъдете господари на мълчанието" и сравни политиката с игра на покер, тя призова колегите си "да не пускат карти, преди да им е дошъл редът".

"Някои смятат, че са се изстреляли като с катапулт във върховете на политиката - това обикновено е измамно усещане. Измамно е усещането, че ние сме дошли, за да разрушим всички правила в политиката. Част от тези правила са полезни. Например, не може да отиваш на преговори, без да си оторизиран и без да е ясно какво представляваш", каза още тя.

Дончева потвърди, че ИСМВ са готови да подкрепят евентуален кабинет с мандата на "Има такъв народ" на Слави Трифонов, но постави под условие дали изобщо той ще се възползва от мандата като втора политическа сила.

Тя обърна внимание и на фактора с наближаващите президентски избори, които може да се отразят върху решението на Румен Радев как да води консултациите и дали да бърза да състави служебно правителство.

"Когато президентът прави избор на третия субект, той също изхожда от обстоятелството, че предстоят президентски избори и че неговите съветници ще направят някои математики - например, трябва ли му веднага служебен кабинет? Трябва ли му малко по-късно служебен кабинет? Трябва ли му изобщо служебен кабинет? Каква конфигурация би се получила? Те биха ли били в благоприятна среда, когато текат президентски избори, за които Румен Радев вече обяви кандидатурата си?", каза Дончева.

Също както Николай Хаджигенов преди ден - тя се обяви против бързи предсрочни избори, докато "ГЕРБ разполага с целия си инструментариум от финансова и силова подкрепа".

"Ние трябва да отидем на следващи избори при положение, че сме в значителна степен отслабили ГЕРБ. Това е важно и не може да го постигне само едното служебно правителство", каза тя.

Татяна Дончева посочи три минимални изисквания към 45 Народно събрание - промяна на Изборния кодекс и смяна на състава на ЦИК, прекъсване на серията от назначения на ГЕРБ по Закона за публичните предприятия и налагане на моратириум върху разместването на бордовете на дружества с държавно участие в периода на смяна на правителствата, както и "отпушване на възможността да се разчисти администрацията от калинки, гербаджии и всякакви други", с евентуална промяна в структурата на Министерски съвет и съкращаване на администрацията.


Първи сблъсък между Мая Манолова и Николай Хаджигенов заплашва да разцепи "Изправи се! Мутри, вън"

Николай Хаджигенов: Коалицията с Мая Манолова приключи на 4 април


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена