Снимка: © БНТ

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков поиска - и получи - публично извинение от Татяна Дончева, след като тя се позова на фалшива информация от популярен Facebook-пост, компрометиращ ректора на Софийския университет.

Дончева беше гост в "Денят започва с Георги Любенов", където коментира номинацията на Герджиков и подкрепата на ГЕРБ за него. Тя изрази съмнения доколко професорът би бил способен да съдейства по време на преговорите за съставяне на редовно правителство.

"Проф. Герджиков ще бъде невъзможен съставител на едно правителство, защото той няма никакъв опит в тези отношения и никаква идея какво се развива зад кулисите", каза Дончева, като посочи, че държавният глава "трябва да минимизира влиянието на Бойко Борисов и ГЕРБ".

В същия момент тя извади разпечатка от "цитат" на Анастас Герджиков, като го определи за "ключ към това защо той е номиниран от ГЕРБ". Дончева се позова "част от неговото слово при удостояването на Бойко Борисов с доктор хонорис кауза на СУ" - титла, която никога не е била присъждана от университета на бившия премиер.

"За 6 месеца, един кратък срок, г-н Борисов направи повече, отколкото е направил Стефан Стамболов за 7 години или Тодор Живков за много повече. Имаме пример за изключителен талант, съчетан с огромна честност и всеотдайност, които дават плодове не само за българския народ, но и за нашите съседи, които искаме да ни бъдат приятели", каза Дончева, приписвайки тези думи на ректора, след което нарече Герджиков "ортодоксален гербаджия".

Десет минути по-късно Анастас Герджиков поиска право на отговор, докато юристката все още беше в студиото на БНТ.

"Мои колеги се обадиха разтревожени, че г-жа Дончева лъже и обижда и мен, и университета. Не е вярно, че СУ е присъдил титлата почетен доктор на г-н Борисов. Не е вярно и че съм говорил славословия за него. Очаквам г-жа Дончева да се извини", каза той.

Дончева реагира с думите, че е намерила текста "в интернет снощи".

"Ако наистина това е така, аз ще го проверя и ще ви се извиня... Съжалявам, в интернет е информацията, ние сме електронно общество", каза тя на репликата му към нея, че ако разчита на непроверени данни, "не може да управлява". Герджиков отказа да отговаря на други въпроси от водещия.

Малко по-късно Татяна Дончева публикува извинение към ректора на СУ през профила си във Facebook.

"Поднасям своите най-искрени извинения на професор Анастас Герджиков за твърдението ми в предаването "Денят започва" по БНТ, че под негово ръководство Софийският университет "Св. Климент Охридски" е направил Бойко Борисов доктор хонорис кауза и му желая успех в предизборната кампания!", пише тя.

Постингът, който Татяна Дончева цитира, се появи във Facebook-профила на Светослав Трайков на 30 септември - деня на номинацията на Анастас Герджиков за президент. Не е ясно кой е авторът му, но към момента публикацията в този профил има над 700 споделяния във Facebook, и още няколкостотин харесвания и коментари.

"Цитатът" е придружен от снимка на ректора (със сгрешено първо име) и извадка на сравнението между Борисов и Стамболов. Никъде не се посочва дата, на която се е случило предполагаемото награждаване на председателя на ГЕРБ от Софийския университет.

Списъкът на всички хора с титлата "Доктор хонорис кауза" е публично достъпен в сайта на СУ - в него не присъства името на Бойко Борисов.

На заседание на Комисията по медии и култура в 46 Народно събрание от 1 септември Светослав Трайков присъства заедно с двама зам.-министри на културата, като в стенограмата той е посочен като съветник в политическия кабинет на министерството на Велислав Минеков. Трайков беше сред активните участници в антиправителствените протести през лятото на 2020.

Според публикации от 2010 г. - Бойко Борисов би трябвало да е получил титла "доктор хонорис кауза", но не на Софийския, а на Пернишкия университет (Европейски политехнически университет) няколко дни след като Народното събрание (доминирано от ГЕРБ) гласува за създаването на висшето училище. Името му обаче не присъства в списъка на сайта на ЕПУ.

Кой е проф. Анастас Герджиков - ректорът на Софийския университет, който се кандидатира за президентАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

"Дори руснаците, който подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва

8 американски щата съдят криптоплатформата Nexo на бившия депутат Антони Тренчев

Бившият депутат от Реформаторския блок Тренчев и свързаният с HelpKarma Кънчев отговориха на обвинението

Автобус на градския транспорт катастрофира на “Цариградско шосе”

Движението в района е силно затруднено, в автобуса не е имало пътници

Хората в Европа вярват в Бог, ние в Русия

(Кандидат) политиците ни трябва да намерят съмишленици, а не подчинени