Татяна Дончева: Трифонов е използван за торпилиране на политическата система и за изчистване на терена Снимка: © БНТ

Татяна Дончева не помни да е писала на листчето „500 k“ пред Радостин Василев от „Има такъв народ“ и да му е предлагала пари за разцепване на парламентарната група на ИТН.

Зам.-председателят на Народното събрание от „Изправи се БГ! Ние идваме“ даде интервю за БНТ, в което говори за обвиненията, че е искала знакови фигури от „Има такъв народ“ да бъдат отцепени срещу пари и да гласуват за правителство с третия мандат.

Дончева ще съди Радостин Василев и Тошко Йорданов, прокуратурата проверява за корупция

„Самият Радостин Василев каза, че не съм му предлагала пари. Не знам дали ще получите друг отговор. Аз казах, че ще си търся правата в съда. Той самият каза, че не съм му предложила пари, какво е 500К? Не знам да съм го писала, възможно е да съм си драскала на листчето“, коментира Дончева.

„Като казва, че не съм искала пари, не съм предлагала – защо Тошко Йорданов твърди обратното, защо Виктория Василева каза, че трябва да дам обяснения? Това е една сплетня. Повече от ясно е, че не ни трябва тяхната група разцепена. ДБ, ИБГНИ и БСП имат 83 гласа. Как да стигнем до мнозинство, ако ги разцепим? Трябват ни не по-малко от 40 техни депутати само за глаусване, а за работа - 50. Те всички са 65, какво остава да разцепите?“, попита Дончева.

Тя изрази мнение, че в ИТН има само „парализирани хора“, които следват нарежданията на „вожда“. „Аз съм говорила с 10 души, които са ми се видели по-смислени, хора, които трябва да имат лидерски качества. Но нямат. Те се изживяват като хора, които само могат да изпълняват разпореждания на Слави Трифонов".

Според Дончева - целият замисъл около Слави е деструктивен от българската политическа система.

„Ако видите до какво могат да доведат въпросите за референдума, ако проследите ролята му в интронизирането на Борисов, ще разберете, че това е човекът - не от вчера и днес - който го използват за политически цели. Използват го Орлин Алексиев и Доган-Пеевски. За торпилиране на цялата политическа система и за пълно изчистване на терена“, заяви тя, като отново повтори тезата си, че зад Трифонов стоят дългогодишният общински съветник от ГЕРБ Алексиев и най-влиятелните хора в ДПС.

„Къде е заровено кучето с деструкцията на политическата система? В начина, по който се поиска съкращаване на депутатите наполовина и мажоритарен вот чрез референдума. Ако направите така, че да има 120 депутати - 40 души са достатъчни за една бизнес група, де факто ще получите контрол, който многопартийната политическа система не ви позволява“, каза още Дончева.

Попитана защо ИБГНИ са били готови на разговори с ИТН за съставяне на кабинет, зам.-председателят на парламента каза, че „Има такъв народ“ са най-голямата партия и тук няма „желан и нежелан“, а се прави всичко възможно да се сформира редовно правителство.

Според нея – ИТН са си представяли, че „Изправи се БГ! Ние идваме“ ще бъдат „смокинов лист“ за сглобка между тях, БСП и ДПС. „Аз съм човек, който им пречи да осъществят някакви замисли. Ние не им трябвахме като гласове, без нашите 13 гласа нищо не се променя. Искаха да вкарат ДПС в компанията, но ние не желаем, защото това означава да изоставим исканията на хората от протестите“.

„Лидерът на ИТН каза, че няма да прави правителство. Това е безумна позиция от гледна точка на българската държава и от гледна точка на ИТН. Народът да ви даде властта, а вие да се подиграете, да дадете списък, който никой няма да вземе насериозно…“, продължи атаката си Дончева.

Според нея в партията на Трифонов дори най-опитните и „хората с биографии“ нямат мнение и не предлагат решения, а се подчиняват на лидера си. Като пример за тази теза Дончева посочи председателя на Комисията по енергетика Иван Хиновски, който ѝ казал, че ще пише статия за повишените цени на тока, „вместо да предложи решение“.

„Дори в ГЕРБ, където Борисов е авторитет, няма такива хора. В ДПС решенията на Доган не се поставят под съмнение, но има такива хора, които разсъждават кое е добре да се направи и кое не е, има ги и в БСП“, каза Дончева.

Според нея „Има такъв народ“ действат в координация с ГЕРБ и ДПС и са против закриване на спецсъдилищата – реформа, предложена от „Демократична България“, която не беше гласувана дори на първо четене в Правната комисия заради спорове между депутатите.

„Защо не закрихме спецсъдилищата? Колко време изгубихме в празни действия? Освен това ИТН бърникаха в бюджета без министъра на финансите. И като го представиха в залата, се оказа, че не са викали комисия. Правят го, за да бавят времето“, твърди Дончева. „Тази работа изглежда като умишлено саботиране на работата на парламента“.

Извънредно заседание на парламента в понеделник – 13 септември – няма да има. Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева обяви, че няма да свика заседание, на което да бъдат гласувани на второ четене промените за преместване на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдието. Гласуването трябва да протече в сряда, каза Митева и срещна съпротива от ДБ и ИБГНИ, че „нарушава конституцията“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024