Татяна Дончева: Трифонов е използван за торпилиране на политическата система и за изчистване на терена Снимка: © БНТ

Татяна Дончева не помни да е писала на листчето „500 k“ пред Радостин Василев от „Има такъв народ“ и да му е предлагала пари за разцепване на парламентарната група на ИТН.

Зам.-председателят на Народното събрание от „Изправи се БГ! Ние идваме“ даде интервю за БНТ, в което говори за обвиненията, че е искала знакови фигури от „Има такъв народ“ да бъдат отцепени срещу пари и да гласуват за правителство с третия мандат.

Дончева ще съди Радостин Василев и Тошко Йорданов, прокуратурата проверява за корупция

„Самият Радостин Василев каза, че не съм му предлагала пари. Не знам дали ще получите друг отговор. Аз казах, че ще си търся правата в съда. Той самият каза, че не съм му предложила пари, какво е 500К? Не знам да съм го писала, възможно е да съм си драскала на листчето“, коментира Дончева.

„Като казва, че не съм искала пари, не съм предлагала – защо Тошко Йорданов твърди обратното, защо Виктория Василева каза, че трябва да дам обяснения? Това е една сплетня. Повече от ясно е, че не ни трябва тяхната група разцепена. ДБ, ИБГНИ и БСП имат 83 гласа. Как да стигнем до мнозинство, ако ги разцепим? Трябват ни не по-малко от 40 техни депутати само за глаусване, а за работа - 50. Те всички са 65, какво остава да разцепите?“, попита Дончева.

Тя изрази мнение, че в ИТН има само „парализирани хора“, които следват нарежданията на „вожда“. „Аз съм говорила с 10 души, които са ми се видели по-смислени, хора, които трябва да имат лидерски качества. Но нямат. Те се изживяват като хора, които само могат да изпълняват разпореждания на Слави Трифонов".

Според Дончева - целият замисъл около Слави е деструктивен от българската политическа система.

„Ако видите до какво могат да доведат въпросите за референдума, ако проследите ролята му в интронизирането на Борисов, ще разберете, че това е човекът - не от вчера и днес - който го използват за политически цели. Използват го Орлин Алексиев и Доган-Пеевски. За торпилиране на цялата политическа система и за пълно изчистване на терена“, заяви тя, като отново повтори тезата си, че зад Трифонов стоят дългогодишният общински съветник от ГЕРБ Алексиев и най-влиятелните хора в ДПС.

„Къде е заровено кучето с деструкцията на политическата система? В начина, по който се поиска съкращаване на депутатите наполовина и мажоритарен вот чрез референдума. Ако направите така, че да има 120 депутати - 40 души са достатъчни за една бизнес група, де факто ще получите контрол, който многопартийната политическа система не ви позволява“, каза още Дончева.

Попитана защо ИБГНИ са били готови на разговори с ИТН за съставяне на кабинет, зам.-председателят на парламента каза, че „Има такъв народ“ са най-голямата партия и тук няма „желан и нежелан“, а се прави всичко възможно да се сформира редовно правителство.

Според нея – ИТН са си представяли, че „Изправи се БГ! Ние идваме“ ще бъдат „смокинов лист“ за сглобка между тях, БСП и ДПС. „Аз съм човек, който им пречи да осъществят някакви замисли. Ние не им трябвахме като гласове, без нашите 13 гласа нищо не се променя. Искаха да вкарат ДПС в компанията, но ние не желаем, защото това означава да изоставим исканията на хората от протестите“.

„Лидерът на ИТН каза, че няма да прави правителство. Това е безумна позиция от гледна точка на българската държава и от гледна точка на ИТН. Народът да ви даде властта, а вие да се подиграете, да дадете списък, който никой няма да вземе насериозно…“, продължи атаката си Дончева.

Според нея в партията на Трифонов дори най-опитните и „хората с биографии“ нямат мнение и не предлагат решения, а се подчиняват на лидера си. Като пример за тази теза Дончева посочи председателя на Комисията по енергетика Иван Хиновски, който ѝ казал, че ще пише статия за повишените цени на тока, „вместо да предложи решение“.

„Дори в ГЕРБ, където Борисов е авторитет, няма такива хора. В ДПС решенията на Доган не се поставят под съмнение, но има такива хора, които разсъждават кое е добре да се направи и кое не е, има ги и в БСП“, каза Дончева.

Според нея „Има такъв народ“ действат в координация с ГЕРБ и ДПС и са против закриване на спецсъдилищата – реформа, предложена от „Демократична България“, която не беше гласувана дори на първо четене в Правната комисия заради спорове между депутатите.

„Защо не закрихме спецсъдилищата? Колко време изгубихме в празни действия? Освен това ИТН бърникаха в бюджета без министъра на финансите. И като го представиха в залата, се оказа, че не са викали комисия. Правят го, за да бавят времето“, твърди Дончева. „Тази работа изглежда като умишлено саботиране на работата на парламента“.

Извънредно заседание на парламента в понеделник – 13 септември – няма да има. Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева обяви, че няма да свика заседание, на което да бъдат гласувани на второ четене промените за преместване на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдието. Гласуването трябва да протече в сряда, каза Митева и срещна съпротива от ДБ и ИБГНИ, че „нарушава конституцията“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024